Το σχολείο παχαίνει τα παιδιά

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και για την επίδραση του σχολικού περιβάλλοντος στην παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας.

Από την έρευνα αναδεικνύεται ότι το διατροφικό περιβάλλον των δημοτικών σχολείων αποτελεί έναν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα σε ό,τι αφορά το αυξημένο ποσοστό εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα της μελέτης που διεξήχθη πανελλαδικώς σε σύνολο 5.682 παιδιών ηλικίας 7 και 9 ετών (2.758 μαθητές της Β΄ και 2.924 μαθητές της Δ΄ Δημοτικού) αναδεικνύουν ότι:
• Μόνο το 12% των Δημοτικών σχολείων της Ελλάδας διαθέτουν στους μαθητές φρέσκα φρούτα, ποσοστό πολύ χαμηλό όταν υψηλότερο 95% το κατέχει η Σλοβενία.
• Φρέσκα λαχανικά διατίθενται μόνο στο 5% των ελληνικών Δημοτικών, ενώ ο μέσος όρος των υπόλοιπων χωρών φθάνει το 38%.
• Γάλα διατίθεται μόνο στο 18% των Δημοτικών της Ελλάδας, το χαμηλότερο ποσοστό από τις χώρες που συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη, με το υψηλότερο να αγγίζει το 95% στην Πορτογαλία και Νορβηγία και τον μέσο όρο να κυμαίνεται στο 58%.
• Γιαούρτι διατίθεται μόνο στο 5% των Δημοτικών, με το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες να κυμαίνεται από 14% το υψηλό ποσοστό των 70% που κατέχει η Λιθουανία.

 

 

Leave a Reply