«Τώρα θα σπρώξεις»

Αν αυτή η φράση σας τρομάζει, σας κάνει να νιώθετε αμηχανία και φόβο για το πώς θα δείχνετε και τι… εντύπωση θα σχηματίσει για σας ο γυναικολόγος και οι παριστάμενοι στην αίθουσα τοκετού, χαλαρώστε.

Αν αυτή η φράση σας τρομάζει, σας κάνει να νιώθετε αμηχανία και φόβο για το πώς θα δείχνετε και τι… εντύπωση θα σχηματίσει για σας ο γυναικολόγος και οι παριστάμενοι στην αίθουσα τοκετού, χαλαρώστε.

Όλες μας το περάσαμε, ο γυναικολόγος σας αντικρίζει καθημερινά γυναίκες που γεννάνε και σίγουρα είναι η τελευταία ανησυχία που πρέπει να έχετε! Κι αν όλα αυτά δεν σας αρκούν, πάρτε μια ιδέα της πραγματικότητας διαβάζοντας τη συνέχεια…

Όταν γεννούσα το πρώτο μου παιδί έφτασα στο μαιευτήριο με μικρή διαστολή και ελαφριούς πόνους. Έτσι δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί η γυναίκα που γεννούσε στο διπλανό δωμάτιο φώναζε τόσο πολύ! Ήμουν 100% σίγουρη πως θα διατηρήσω τον έλεγχο του εαυτού μου και θα γεννήσω “αξιοπρεπώς”! Κούνια που με κούναγε, αφού μόλις άρχισαν να δυναμώνουν οι πόνοι -και με τη βοήθεια του ορού- όχι απλώς βογκούσα και φώναζα, αλλά στα μικρά διαλείμματα μεταξύ των συσπάσεων εξέφραζα στη μαία την επιθυμία μου να … πνίξω τον άντρα μου που με έφερε σε αυτή τη θέση!!! Σύντομα όμως ούτε κι αυτό είχε σημασία.

Το τελευταίο που περνούσε από το μυαλό μου ήταν το πως με βλέπουν οι γύρω μου, αφού ο μόνος σκοπός στον οποίο έπρεπε να συγκεντρωθώ ήταν η γέννηση του μωρού μου, που με κάθε πόνο, κάθε σφίξιμο και κάθε κραυγή ερχόταν μερικά εκατοστά πιο κοντά μου, μέχρι τελικά να καταλήξει στην αγκαλιά μου και να το αντικρίσω για πρώτη φορά.

Τελικά, η εξέλιξη του τοκετού και το υπέροχο αποτέλεσμά του είναι τα μόνα συναισθήματα που κυριαρχούν στο μυαλό κάθε γυναίκας αυτές τις μοναδικές ώρες. Όλα τα άλλα μπορεί να σκέφτεστε με ανησυχία πριν γεννήσετε. Εκείνη την ώρα -και ρωτήστε οποιαδήποτε φίλη ή γνωστή σας είναι ήδη μαμά- θα είναι τα τελευταία που θα σας απασχολούν και θα σας ενδιαφέρουν.

 • Η ανησυχία: Θα δείχνετε άσχημη!
  Η πραγματικότητα: Μπορεί οι φωτογραφίες που βλέπουμε στα περιοδικά να δείχνουν ροδαλά μωρά και λαμπερές μαμάδες, η πραγματικότητα όμως είναι πως μια γυναίκα που γεννά καταπονείται σωματικά σε σημαντικό βαθμό. Και αυτό συμβαίνει κυρίως κατά την ώρα του τοκετού. Σκεφτείτε το λογικά. Ολόκληρο το σώμα μας συνεργάζεται για να φέρει στον κόσμο ένα μωρό. Πονάμε, φωνάζουμε, συσπάμε τους μύες μας (και αυτούς του προσώπου φυσικά), κάνουμε γκριμάτσες, ιδρώνουμε, ξεραίνονται τα χείλια μας, κοκκινίζουμε… Αν το σκεφτείτε εντελώς θεωρητικά, μπορεί να μην έχετε την καλύτερη όψη! Ωστόσο, οι δικοί σας άνθρωποι και ο σύντροφός σας -αν παραβρίσκεται στο δωμάτιο του τοκετού- σε καμία περίπτωση δεν θα προσέξουν αν τα μαλλιά σας πετάνε και αν σφίγγετε τα χείλη σας ή κοκκινίσει το πρόσωπό σας από την προσπάθεια. Το έργο που επιτελείτε τη στιγμή του τοκετού είναι το θαύμα της ζωής και τίποτε δεν μπορεί να είναι πιο τρυφερό, λαμπερό και υπέροχο. Το ίδιο κι εσείς τη στιγμή που γίνεστε μανούλα, αφού η ομορφιά σας θα είναι υπεράνω κριτικής και… σύγκρισης!
 • Ο φόβος: Θα κάνετε παράξενους ήχους
  Η πραγματικότητα: Εκτός κι αν διαθέτετε απίστευτες δυνάμεις αυτοσυγκράτησης και ελέγχου, φυσικά και θα κάνετε παράξενους ήχους και θορύβους. Για τ’ όνομα του Θεού, παιδί γεννάτε, όχι αυγό! Έχετε κάθε δικαίωμα να βαριανασαίνετε, να φωνάξετε, να κλάψετε, να τσιρίξετε -ακόμη και να πείτε μια κουβέντα παραπάνω, αν αυτό θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει.
 • Ο φόβος: Θα έχετε ακράτεια ούρων ή κοπράνων
  Η πραγματικότητα: Όσο άκομψο κι αν είναι, είναι πάρα πολύ συνηθισμένο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν να γίνει κλύσμα πριν την είσοδο των επιτόκων στο δωμάτιο τοκετού. Και αυτό για να εξασφαλιστεί όσο καλύτερη υγιεινή για το βρέφος που θα φέρετε στον κόσμο. Ωστόσο, παραμένει ένα πολύ συχνό φαινόμενο οπότε ο γιατρός ή η μαία σας γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν άμεσα και χωρίς καμία επίπτωση, ούτε στο μωρό και βέβαια ούτε στην… αξιοπρέπειά σας. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό, αν δεν το καταλάβετε, να μη σας το αναφέρουν καν! Εξάλλου, η ακράτεια συνήθως παρουσιάζεται τη στιγμή των εξωθήσεων, οπότε το μυαλό σας θα είναι τόσο συγκεντρωμένο στις οδηγίες της μαίας και του γιατρού που δεν θα προσέχετε και πολλά από όσα συμβαίνουν γύρω σας.
 • Ο φόβος: Θα είστε πολύ εκτεθειμένη
  Η πραγματικότητα: Με τη ρόμπα του μαιευτηρίου που περισσότερα αποκαλύπτει παρά κρύβει, ξαπλωμένη στο κρεβάτι, με το γιατρό να περνάει κάθε λίγο, τη μαία να σας εξετάζει, τον αναισθησιολόγο που θα παρακολουθεί την πορεία της επισκληριδίου… Ναι, θα είστε αρκετά… αποκαλυπτική, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν θα έχει καμία σημασία ούτε για εσάς ούτε για τους παραβρισκόμενους γιατρούς και το βοηθητικό προσωπικό. Και το βέβαιο είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση να νιώσετε ούτε μια στιγμή άσχημα για τη γύμνια σας, αφού αυτή την ώρα δεν είστε μόνο μια γυναίκα αλλά μια μέλλουσα μαμά, δηλαδή ό,τι πιο ιερό υπάρχει για το ανθρώπινο είδος από καταβολής κόσμου και όλοι θα σας αντιμετωπίζουν ανθρώπινα και με σεβασμό.

Leave a Reply