Υδροκήλη: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Πώς και γιατί εμφανίζεται και τι θα πρέπει να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε; Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μόνο ένα «κλικ» μακριά.

Κάτι το οποίο μπορεί να σας ανησυχήσει αν έχετε αγοράκι, είναι το περίεργο πρήξιμο που ενδεχομένως μπορεί να έχει στην περιοχή των όρχεων, τη γνωστή «υδροκήλη». Και αν αναρωτιέστε… πώς και γιατί εμφανίζεται, σας απαντούμε: Οι όρχεις, κατά την εμβρυική ζωή, βρίσκονται εντός της κοιλιάς του εμβρύου και πριν τη γέννηση κατεβαίνουν στην τελική τους θέση μέσα στο όσχεο -τον σάκο που περιέχει τους όρχεις. Ο δρόμος αυτός, αφού περάσει ο όρχις, φυσιολογικά κλείνει. Αν δεν κλείσει ή αν κατά την κάθοδο των όρχεων παγιδευτεί υγρό εντός του σάκου, τότε οι γονείς βλέπουν το όσχεο να είναι διογκωμένο ή ακόμη και να αυξομειώνεται σε μέγεθος.

Για να ξέρετε: Η υδροκήλη δε προκαλεί κάποιο πρόβλημα και στις περισσότερες περιπτώσεις το υγρό απορροφάται και εξαφανίζεται μέχρι το παιδί να γίνει ενός έτους. Αν η υδροκήλη επιμένει μετά τον πρώτο χρόνο ή είναι αρκετά μεγάλη, είναι απαραίτητη η χειρουργική διόρθωση. Προσοχή: Η υδροκήλη δεν πρέπει να συγχέεται με τη βουβωνοκήλη. Η βουβωνοκήλη εμφανίζεται ως διόγκωση στη βουβωνική περιοχή και οφείλεται στη δίοδο ενός τμήματος εντέρου από τη κοιλιά προς τα έξω. Η  βουβωνοκήλη πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα λόγω του κινδύνου της περίσφιξης (μπορεί δηλαδή το έντερο να παγιδευτεί μέσα στο άνοιγμα και να διπλώσει, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η καλή αιμάτωση και τελικά να νεκρωθεί). Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

 

Leave a Reply