Φάε την κρεμούλα σου!

Καλωσορίστε το μωρό σας στον λαχταριστό κόσμο των γεύσεων και επιδιώξτε σταδιακά τη «γνωριμία» με τις στερεές τροφές.

Καλωσορίστε το μωρό σας στον λαχταριστό κόσμο των γεύσεων και επιδιώξτε σταδιακά τη “γνωριμία” με τις στερεές τροφές.

 

Μπορεί τους πρώτους μήνες το μικρό σας να τρεφόταν αποκλειστικά με γάλα, γύρω στους 6 μήνες όμως (2η βρεφική ηλικία), είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει ένα από τα πιο σημαντικά κατορθώματα στην πορεία της ανάπτυξής του: να αρχίσει να τρέφεται, εκτός από γάλα, με κρεμούλες και αργότερα με τροφές σε μικρά κομμάτια. Εσείς δεν έχετε παρά να του συστήσετε τις στερεές τροφές εισάγοντας στο διαιτολόγιό του νέες, πιο ενδιαφέρουσες γεύσεις!

Έτοιμο για το κουταλάκι;
Όπως είπαμε, τα πιο πολλά μωράκια γύρω στους 6 μήνες είναι έτοιμα να απολαύσουν καινούριες γευστικές εμπειρίες! Όταν λέμε “έτοιμα” εννοούμε πως τώρα ο οργανισμός τους μπορεί να δεχτεί τη στερεά τροφή: μπορούν να ελέγχουν και να συντονίζουν την γλώσσα και τους μύες του στόματός τους ώστε να μπορούν να μασούν την τροφή και να την καταπίνουν. Επίσης, το πεπτικό τους σύστημα έχει ωριμάσει με αποτέλεσμα να μπορεί να επεξεργαστεί τροφές με τη μορφή κρέμας, το ανοσοποιητικό τους έχει αναπτύξει περισσότερη αντίσταση σε πιθανά αλλεργιογόνα και οι νεφροί τους μπορούν να δεχτούν την ποσότητα νατρίου και πρωτεϊνών που περιέχεται σε μερικές στερεές τροφές. Αλλο ένα στοιχείο που μας δείχνει πως ένα μωρό στους 6 μήνες είναι έτοιμο να δεχτεί το πρώτο του φαγάκι είναι το γεγονός πως το βάρος του έχει αυξηθεί σημαντικά από την ημέρα της γέννησης. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να συνεχίσει να τρέφεται μόνο με γάλα γιατί πλέον δεν χορταίνει, οι θερμιδικές του ανάγκες πλέον δεν καλύπτονται αλλά και γιατί το γάλα δεν του προσφέρει πια τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τη σωστή του ανάπτυξη.

Τα απαραίτητα αξεσουάρ
Αν και το δικό σας μωράκι είναι έτοιμο να απογαλακτιστεί, φροντίστε να κάνετε την μετάβαση από το μπιμπερό στο κουταλάκι όσο πιο εύκολη και ευχάριστη γίνεται. Αρχικά, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να εφοδιαστείτε με τα κατάλληλα σύνεργα. Θα χρειαστείτε 3-4 σαλιάρες, κουταλάκια, ένα μπλέντερ για να αλέθετε τις τροφές, βαθιά πιάτα και ένα καρεκλάκι φαγητού για να κάθεται και το μικρότερο μέλος στο τραπέζι κοντά σας, συμμετέχοντας έτσι από νωρίς στα οικογενειακά γεύματα. Μια καλή ιδέα είναι να προτιμήστε σαλιάρες, κουταλάκια και πιάτα σε έντονα χρώματα που θα ενθουσιάσουν το μωρό σας!

Κάντε μια καλή αρχή
Αφού έχετε εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα, δεν έχετε παρά να επιλέξετε την κατάλληλη στιγμή που θα γεμίσετε το κουταλάκι του με κρέμα και θα του το προσφέρετε. Λαμβάνοντας υπόψη πως έχει μεγάλη σημασία να δεχτεί τον νέο τρόπο πρόσληψης τροφής αλλά και την καινούρια της γεύση, ξεκινήστε τον απογαλακτισμό μια μέρα που θα είστε και οι δυο ήρεμοι και θα έχετε καλή διάθεση. Αν για παράδειγμα το μωράκι σας έχει πυρετό, δεν έχει κοιμηθεί καλά, είναι ανήσυχο, έχει νευράκια λόγω κούρασης, βγάζει δοντάκια και πονάει, θα σας συμβουλεύαμε να αναβάλετε την γνωριμία με τις νέες τροφές αφού είναι σίγουρο πως η προσπάθειά σας δεν θα στεφθεί με επιτυχία. Και επειδή εκτός από το μωρό παίζετε και εσείς καθοριστικό ρόλο στην γνωριμία του με τις στερεές τροφές, αποφύγετε να του προσφέρετε πρώτη φορά κρέμα την ημέρα που για κάποιο λόγο είστε εκνευρισμένη ή κουρασμένη.

Απογαλακτισμός βήμα-βήμα
Μετά από συνεννόηση με τον παιδίατρο που παρακολουθεί την ανάπτυξη και αξιολογεί τις ανάγκες του μωρού σας, ξεκινήστε τον απογαλακτισμό με τις τροφές που θα σας προτείνει σε μορφή κρέμας. Στόχος σας είναι να αντικαταστήσετε τα 3 από τα 5 γεύματα γάλακτος την ημέρα με στερεά τροφή, μέχρι το μωρό σας να σβήσει το πρώτο του κεράκι. Επιλέξτε λοιπόν φρέσκα φρούτα εποχής και προσθέτοντας λίγο γάλα ετοιμάστε την πρώτη του φρουτόκρεμα. Την πρώτη μέρα δώστε του 1 κουταλιά και, αν το δείτε να δέχεται ευχάριστα τη νέα γεύση, δώστε 1-2 κουταλιές ακόμα. Μετά από την “πρώτη γνωριμία” με τις στερεές τροφές συμπληρώστε το γεύμα του με γάλα. Την επόμενη μέρα προσπαθήστε να του δώσετε περισσότερη ποσότητα φρουτόκρεμας και λιγότερη γάλακτος συνεχίζοντας την ίδια διαδικασία μέχρι να τρώει αρκετή κρέμα και να χορταίνει. Αφήστε να περάσουν 7-8 μέρες και ακολουθήστε την ίδια τακτική για το απογευματινό του. Επιλέξτε μια κρέμα από ρυζάλευρο και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία: δώστε στο μικρό σας στην αρχή 1-2 κουταλιές συμπληρώνοντας το γεύμα του με γάλα και φροντίστε μέρα με τη μέρα να αυξάνετε τις κουταλιές της κρέμας και να μειώνετε την ποσότητα του γάλακτος.
Μετά από μια εβδομάδα, έχοντας εντάξει στο διαιτολόγιο του μωρού τη φρουτόκρεμα ως δεύτερο γεύμα της ημέρας και την κρέμα ως απογευματινό, προσπαθήστε να καθιερώσετε μια σούπα από κρέας ή κοτόπουλο με λαχανικά την ώρα του μεσημεριανού φαγητού. Με τον ίδιο τρόπο (1-2 κουταλάκια στην αρχή και σταδιακά αυξάνοντας την ποσότητα) το μωρό θα καταφέρει να αντικαταστήσει το μεσημεριανό του γάλα με το φαγητό που θα του ετοιμάζετε κάθε φορά. Στο τέλος του γεύματος προσφέρετε πάντα νεράκι. Έχετε υπόψη σας πως μέχρι τους 12 μήνες το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής του μωρού είναι καλό να έχει διαμορφωθεί ως εξής:

 • Πρωινό: γάλα
 • Δεκατιανό: φρουτόκρεμα
 • Μεσημεριανό: φαγητό (σούπα από λαχανικά, κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι)
 • Απογευματινό: γιαούρτι ή κρέμα (ρυζάλευρο, μπισκοτόκρεμα, φαριν λακτέ ή όποια άλλη αρέσει στο μωρό σας)
 • Βραδινό: γάλα
  Μετά τους 12 μήνες το μικρό σας μπορεί να τρώει ότι και η υπόλοιπη οικογένεια σε αλεσμένη ή ελαφρώς αλεσμένη μορφή ανάλογα με το φαγητό.

Μυστικά επιτυχίας
Βοηθήστε το μωρό να απογαλακτιστεί γνωρίζοντας τις στερεές τροφές με έξυπνους τρόπους:

 • Δώστε την κρέμα όταν είναι η ώρα του να φάει και πεινάει για να τη δεχτεί ευχάριστα. Προσφέρετε γάλα στο τέλος του γεύματος.
 • Παρασκευάζετε τις κρέμες του σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία ώστε να έχουν την ιδανική υφή και θερμοκρασία για το μωρό.
 • Δοκιμάζετε πάντα το φαγητό πριν το προσφέρετε για να μην είναι καυτό.
 • Μη βιάζεστε όταν το ταΐζετε. Δώστε του χρόνο να ανακαλύψει το νέο φαγάκι.
 • Ταΐζετε το μωρό πάντα στο καρεκλάκι, μακριά από πηγές θορύβου και ερεθίσματα που μπορεί να τραβήξουν την προσοχή του.
 • Αποφεύγετε να βάζετε τις κρέμες στο μπιμπερό ανοίγοντάς του μεγαλύτερη τρύπα. Το μωρό πρέπει να εξοικειωθεί με τον τρόπο που στο εξής θα παίρνει την τροφή του, δηλαδή το κουταλάκι.
 • Χρησιμοποιείτε ποτηράκι για να του δίνετε νερό και χυμό. Είναι καλό να συνδυάσει το μπιμπερό μόνο με το γάλα.
 • Περιορίστε τις κρέμες του εμπορίου και τα βαζάκια με έτοιμες τροφές μόνο για τις περιπτώσεις που βρίσκεστε εκτός σπιτιού.
 • Μην ξεχνάτε πως το στομάχι του μωρού δεν είναι το δικό σας! Σεβαστείτε λοιπόν την επιθυμία του να τρώει όσο θέλει.

Leave a Reply