Χαμογελάστε ελεύθερα!

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φροντίδα των δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η υγεία του στόματος
Η κατάσταση των ούλων και των δοντιών σας μπορεί να επηρεαστεί κατά την εγκυμοσύνη αφού τώρα, (και) από οδοντιατρικής άποψης, είστε ιδιαίτερα ευαίσθητες σε παθήσεις.

 • Ουλίτιδα εγκυμοσύνης. Οι αλλαγές των ορμονών και τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης στον οργανισμό σας κάνουν τα ούλα ευπαθή στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας με αποτέλεσμα πιθανόν να αντιληφθείτε έντονη κακοσμία. Επίσης, μπορεί να παρατηρήσετε πως τα ούλα σας να είναι αρκετά πρησμένα, κόκκινα και πως αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα. Αυτή η εικόνα βέβαια αλλάζει μετά τον τοκετό όπου τα ούλα επανέρχονται κατά κάποιο τρόπο στην μορφή που είχαν προ εγκυμοσύνης. Ο οδοντίατρος είναι ο πλέον ειδικός για να σας ενημερώσει για τους κανόνες στοματικής υγιεινής τους οποίους πρέπει να τηρείτε πιστά.
 • Επουλίδα. Εμφανίζεται συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για μικρούς κόκκινους όγκους στα ούλα που εύκολα αιμορραγούν και εξαφανίζονται συνήθως μετά τον τοκετό. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας διότι είναι καλοήθεις και συνεπώς εντελώς ακίνδυνοι. Στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν πρέπει να αφαιρεθούν από τον οδοντίατρο που σας παρακολουθεί.

Περιοδοντίτιδα: ο εχθρός των δοντιών
Αν η ουλίτιδα δεν ελεγχθεί άμεσα, είναι δυνατό να εξελιχθεί στη λεγόμενη περιοδοντίτιδα προκαλώντας σημαντικές οδοντικές βλάβες. Η κατάσταση έχει ως εξής: η πλάκα συγκεντρώνεται στη σχισμή μεταξύ ούλου και δοντιού, γεγονός που οδηγεί στην προβληματική στήριξη του δοντιού και στη συνέχεια στην απώλεια του. Στην περίπτωση που ο οδοντίατρος καταλήξει πως πάσχετε από περιοδοντική νόσο, αφού σας εξετάσει, θα προβεί σε θεραπεία ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος σας.
Αντιβιοτική θεραπεία θα σας προτείνει μόνο αν κρίνει πως η κατάσταση του στόματός σας είναι πολύ σοβαρή. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχάσετε να αναφερθείτε στο ιστορικό σας ενημερώνοντάς τον αν έχετε κάποια πάθηση (π.χ. διαβήτη, θυρεοειδή, πίεση).
Αυτό το γνωρίζατε; Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε εγκύους που έπασχαν από περιοδοντική νόσο στο διάστημα μεταξύ 4ου- 6ου μήνα, αποκάλυψαν πως είχαν 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα ή χαμηλού βάρους νεογνά!

Μήπως είναι επικίνδυνο;
Η οδοντιατρική φροντίδα του στόματος μιας γυναίκας που κυοφορεί, είναι καλό να προσφέρεται στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου μιας και θεωρείται περισσότερο ασφαλές διάστημα. Λαμβάνοντας υπόψη πως το άγχος και ο φόβος είναι παράγοντες που δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε οδοντική εργασία, μάθετε τι θεωρείται ασφαλές και τι όχι…

 • Καθαρισμός. Πρόκειται για μια διαδικασία απολύτως αθώα. Μην αγχωθείτε λοιπόν αν στο προγραμματισμένο check up ο οδοντίατρος σάς πει πως χρειάζεστε καθαρισμό! Άλλωστε, τώρα πρέπει να προσέχετε την υγεία των δοντιών και των ούλων σας πιο πολύ από κάθε άλλη στιγμή στη ζωή σας.
 • Λεύκανση. Καλύτερα να την ξεκινήσετε μετά τον απογαλακτισμό του μωρού. Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημες μελέτες που να την ενοχοποιούν για κάποια επιπλοκή, υπάρχουν υποψίες πως οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται δεν είναι και τόσο ασφαλείς τόσο στην περίοδο της κύησης όσο και σε εκείνη του θηλασμού.
 • Σφράγισμα. Αν η τοποθέτηση μιας αναλγητικής ουσίας δεν καταφέρνει να σας απαλλάξει από τον πόνο, ο οδοντίατρος θα σας προτείνει το σφράγισμα σαν μέθοδο αντιμετώπισης, αφού πρώτα έχει την έγκριση του γυναικολόγου σας. Πάντως, είναι καλό ο πόνος να αντιμετωπίζεται πρόχειρα και μετά τον τοκετό να γίνεται το σφράγισμα.
 • Εξαγωγή. Μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη σε περίπτωση μεγάλης καταστροφής του δοντιού γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρότερων προβλημάτων. Είναι προτιμότερο να πραγματοποιείται μετά το 1ο τρίμηνο της κύησης (ολοκλήρωση της οργανογένεσης του εμβρύου), κι αυτό γιατί μπορεί οι αναισθητικές ουσίες βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
 • Ακτινογραφία. Πραγματοποιείται μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη. Εννοείται πως προηγουμένως, πρέπει να εφαρμοστεί ειδικό κάλυμμα στην κοιλιά σας για να προστατέψει το έμβρυο από την όποια δόση ακτινοβολίας.

Για ένα υγιές χαμόγελο…
Ακολουθώντας μερικούς κανόνες πρόληψης μπορείτε να εξασφαλίσετε την καλή κατάσταση του στόματός σας και φυσικά να αποφύγετε προβλήματα που ενδεχομένως σας ταλαιπωρήσουν.

 • Κλείστε ραντεβού αμέσως με τον ειδικό αν στην πορεία της εγκυμοσύνης σας, αισθανθείτε πόνο σε κάποιο δόντι. Μην ξεχάσετε να τον ρωτήσετε πότε πρέπει να σας ξαναδεί.
 • Βουρτσίζετε τα δόντια σας οπωσδήποτε δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ).
 • Αντικαταστήστε την οδοντόκρεμα που χρησιμοποιείτε με μια άλλη πιο ήπια ή την οδοντόβουρτσα σας με μια μικρότερη αν το βούρτσισμα σας προκαλεί ναυτία ή τάση προς εμετό.
 • Περιορίστε τα ζαχαρούχα ποτά και φαγητά που, εκτός από τα παραπάνω κιλά, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και για την κακή εικόνα των δοντιών.
 • Χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα σε συνεννόηση με τον οδοντίατρο.
 • Αν δεν έχετε μείνει έγκυος και… το προσπαθείτε επισκεφτείτε τον οδοντίατρο για ένα προληπτικό έλεγχο, όπως άλλωστε και μετά το πέρας αυτής.

Ένας μύθος καταρρίπτεται!
Μπορεί να έχετε ήδη ακούσει πως τα δόντια σας τώρα που είστε έγκυος, μπορεί να χαλάσουν ευκολότερα γιατί το μωράκι που μεγαλώνει μέσα σας “κλέβει” το ασβέστιο που χρειάζεται από αυτά. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά! Οπωσδήποτε το έμβρυο έχει ανάγκη από αρκετή ποσότητα ασβεστίου για την ανάπτυξη των δοντιών και των οστών του αλλά την απορροφά από τη διατροφή και τα οστά σας. Η απώλεια όμως ενός δοντιού είναι αποτέλεσμα της κακής υγιεινής. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι μαμάδες που δε μπορούν να ανεχτούν το βούρτσισμα επειδή τους προκαλεί εμετό, και έτσι δεν πλένουν τα δόντια τους.

Leave a Reply