Όταν το γάλα συνάντησε το μπιμπερό

Ήρθε η ώρα του φαγητού! Καθίστε αναπαυτικά, πάρτε αγκαλιά το μωρό και απολαύστε τις πιο… “δικές” σας στιγμές.

Οι περισσότερες μαμάδες δηλώνουν πως η διαδικασία του θηλασμού είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία που αξίζει να τη ζήσουν όλες οι γυναίκες. Το μητρικό γάλα άλλωστε, είναι (υπερ)πολύτιμο, καθώς προσφέρει την ιδανική ποσότητα των απαιτούμενων θρεπτικών ουσιών για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού σας. Στην περίπτωση όμως που ο γιατρός σας απαγορεύσει να θηλάσετε (συνήθως λόγω προβληματικών θηλών ή πρόσληψης φαρμάκου), καλείστε να εξοικειωθείτε με την εναλλακτική επιλογή ταΐσματος, το μπιμπερό. Και μπορεί το μητρικό γάλα να είναι αναντικατάστατο, στην αγορά όμως θα βρείτε πολλούς τύπους γάλατος που έχουν εμπλουτιστεί με τα απαραίτητα στοιχεία που έχει ανάγκη ο βρεφικός οργανισμός.

Ποιο γάλα να διαλέξω;

Ο παιδίατρος που παρακολουθεί το βρέφος είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας προτείνει τον κατάλληλο τύπο τυποποιημένου γάλατος που θα το βοηθήσει σας να μεγαλώσει σωστά. Οι κατηγορίες “ξένου” γάλατος είναι δυο και περιλαμβάνουν επεξεργασμένο γάλα σε σκόνη, πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας που καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες του βρέφους, ανάλογα με την ηλικία του. Μέχρι τους 6 μήνες λοιπόν το μωράκι θα λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος από ένα γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας. Πρόκειται ουσιαστικά για τροποποιημένο αγελαδινό γάλα στο οποίο έχουν προστεθεί βιταμίνες, ασβέστιο και σίδηρος ενώ σχετικά με τη σύστασή του πλησιάζει κατά πολύ το γάλα της μαμάς. Καθώς αναπτύσσεται όμως ο οργανισμός του χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά για να συνεχίζει να αναπτύσσεται φυσιολογικά. Όταν το μικρό σας κλείσει τους 6 μήνες, θα αρχίσει να τρέφεται με το γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας που είναι προσαρμοσμένο στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες του καθώς μεγαλώνει. Η συγκεκριμένη κατηγορία γάλατος μαζί με τις ημιστερεές και αργότερα στερεές τροφές, αποτελούν τον κατάλληλο συνδυασμό διατροφής για το μικρό σας. Επιδιώξτε να συνεχίσετε να του προσφέρετε γάλα σε μορφή σκόνης μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

 

Κωδικός “μπιμπερό”

Είναι πολύ πιθανό (ιδίως τις πρώτες φορές) το τάισμα με το μπουκάλι να σας φαίνεται λίγο δύσκολο. Μην αγχώνεστε! Γρήγορα, όχι μόνο θα μπείτε στη ρουτίνα της παρασκευής του φαγητού, αλλά θα την απολαμβάνετε.

 

Λέξη κλειδί: Αποστείρωση. Πρόκειται για μια διαδικασία απολύτως απαραίτητη αφού έτσι αποφεύγεται η μετάδοση λοιμώξεων στο μωρό και πρέπει να γίνεται κάθε φορά πριν τη χρήση του μπουκαλιού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αποστείρωσης αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι δύο: με τη χρήση χημικών σκευασμάτων και με τη βοήθεια του βραστήρα. Στην πρώτη περίπτωση, η αποστείρωση επιτυγχάνεται με την προσθήκη κρύου νερού και μιας ταμπλέτας ή ενός υγρού στο ειδικό δοχείο ενώ στη δεύτερη, με την τοποθέτηση των μπιμπερό στο βραστήρα (αφού πρώτα βάλετε νερό μέχρι την ειδική ένδειξη) για 10 περίπου λεπτά. Μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα μπουκάλια με το ειδικό βουρτσάκι χρησιμοποιώντας ένα ήπιο καθαριστικό πριν ξεκινήσετε την αποστείρωση. Μια καλή ιδέα είναι να αγοράσετε 5-6 μπουκάλια ώστε να έχετε ανά πάσα στιγμή 1-2 αποστειρωμένα, έτοιμα για χρήση. Η αποστείρωση είναι απαραίτητη μέχρι τον 3ο μήνα.

 

Ώρα για φαγάκι. Αφού έχετε αποστειρώσει το μπουκάλι ήρθε η ώρα… να το γεμίσετε με γαλατάκι! Αρχικά λοιπόν βράζετε το νερό και το αφήνετε να κρυώσει λίγο (να γίνει χλιαρό). Έχετε υπόψη σας πως το καυτό νερό αφενός αχρηστεύει μέρος των λευκωμάτων του γάλατος και αφετέρου θα κάψει τη γλωσσίτσα του μωρού. Κατόπιν, μετρήσετε την ποσότητα του νερού που θα χρειαστείτε φροντίζοντας πάντα να είναι ανάλογη της ποσότητας του γάλατος που θα χρησιμοποιήσετε. Βάλτε στο μπουκάλι το νερό και το γάλα, βιδώστε το καπάκι της θηλής και ανακινείστε για να διαλυθεί καλά η σκόνη. Στη συνέχεια ελέγξτε τη θερμοκρασία στάζοντας λίγες σταγόνες στο εσωτερικό του καρπού σας. Έχετε κατά νουν πως το γάλα αναπτύσσει εύκολα βλαβερούς μικροοργανισμούς και γι αυτό είναι καλό να τηρούνται μερικοί κανόνες υγιεινής:

 • Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες για τη σωστή ετοιμασία του γάλακτος, είτε είναι γάλα σε σκόνη, είτε συμπυκνωμένο, είτε έτοιμο για χρήση.
 • Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία παρασκευής του γάλατος.
 • Αποθηκεύστε τα άδεια αποστειρωμένα μπουκάλια στο ψυγείο μέχρι να έρθει η σειρά τους να χρησιμοποιηθούν.
 • Προτιμήστε να βυθίζετε το μπουκάλι σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό για λίγα λεπτά αντί να το ζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων (πηγή ακτινοβολίας) που υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμανθεί το γάλα και να προκαλέσει έγκαυμα στο μωρό.
 • Πετάτε πάντα το γάλα που περίσσεψε.
 • Φυλάξτε το μπουκάλι που περιέχει γάλα στο ψυγείο αν δεν το χρησιμοποιήσετε αμέσως. Η διάρκεια ζωής του είναι μέχρι 24 ώρες.
 • Γεμίστε ένα θερμός με χλιαρό νερό, αρκετό για μερικά γεύματα του μωρού και όταν έρθει η ώρα του φαγητού, ετοιμάστε το γαλατάκι του αν πρόκειται να βρεθείτε πολλές ώρες εκτός σπιτιού.

 

Το τάισμα θέλει τέχνη!

Με απλούς τρόπους μπορείτε να κάνετε το τάισμα πιο εύκολο και ευχάριστο. Ιδού μερικά μυστικά:

 • Καθίστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα ή πολυθρόνα και πάρτε αγκαλιά το μωρό.
 • Φροντίστε να μην είναι λερωμένη η πάνα του.
 • Απαλλάξτε το από τα πολλά ρούχα που θα το εκνευρίσουν.
 • Κρατάτε το μπουκάλι σε κλίση 45 μοιρών για να είναι γεμάτη η θηλή με γάλα (και όχι με αέρα) αλλά και να μην έχει το μικρούλι σας λόξυγκα μετά το φαγητό.
 • Σεβαστείτε τις ανάγκες του μωρού χωρίς να το πιέζετε να αδειάσει όλο το μπουκάλι κάθε φορά αλλά και την επιθυμία του να τρώει όσες φορές την ημέρα πεινά. Υπάρχουν μωράκια που προτιμούν τα μικρά και συχνά γεύματα και άλλα που θέλουν να τρώνε μεγάλη ποσότητα γάλατος σε λιγότερα γεύματα.
 • Ενισχύστε το μεταξύ σας δέσιμο, κοιτώντας το τρυφερά, γλυκομιλώντας του, χαμογελώντας του.
 • Κρατήστε το όρθιο για να ρευτεί χαϊδεύοντας την πλάτη του αφού χορτάσει.

Leave a Reply