Όχι άλλες αμφιβολίες για τα εμβόλια!

Η παγκόσμια ιατρική βιβλιογραφία ομόφωνα αποτυπώνει την άποψη ότι οι εμβολιασμοί, ως μέσο προφύλαξης από λοιμώδη νοσήματα, είναι από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους ελέγχου. Γιατί όμως κάποιοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα εμβόλια; Ο Κωνσταντίνος Καρύδης, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, έχει εμπεριστατωμένη άποψη πάνω σ’ αυτό και τη μοιράζεται μαζί μας.

«η ελλαδα έχει ένα από τα πιο σύγχρονα προγράμματα εμβολιασμών και  παρέχει δωρεάν εμβόλια στα παιδιά και στους ενήλικες»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αμφισβήτησης των εμβολιασμών προκαλούν οι «βόλτες» των γονέων στο Διαδίκτυο, όπου γίνονται συκοφαντικές αναφορές στα εμβόλια και τη δράση τους χωρίς όμως καμία ιατρική τεκμηρίωση.

Έχουν προστεθεί πολλά νέα εμβόλια για τα παιδιά τις τελευταίες δεκαετίες;

Πράγματι τις προηγούμενες δεκαετίες είχαμε στη διάθεσή μας πολύ λίγα εμβόλια για τα παιδιά μας. Έτσι το κεφάλαιο που αφορούσε τον εμβολιασμό τους ήταν απλό κι εύκολο στην καθημερινή παιδιατρική εφαρμογή του. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι στη δεκαετία του 1960 υπήρχαν εμβόλια για έξι μόνον νοσήματα δηλ. τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκίτη, την πολιομυελίτιδα, τη φυματίωση και την ευλογιά. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν προστέθηκαν εμβόλια  για άλλα επτά νοσήματα δηλ. ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ηπατίτιδα Α και Β, ανεμοβλογιά, γρίπη. Επίσης προστέθηκαν και εμβόλια για πέντε παθογόνους μικροοργανισμούς δηλ. τρία βακτήρια και δύο ιούς. Tα τρία βακτήρια που είναι ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας τύπου Β, ο μηνιγγιτιδόκοκκος C, A, Y, W135 και ο πνευμονιόκοκκος μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα, σηψαιμία κ.ά. Ακόμα έχουμε εμβόλια για τον ιό Rota -αίτιο γαστρεντερίτιδας- και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων -γνωστός ως HPV- που αποτελεί αίτιο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και κονδυλωμάτων.

Χάρη στον εμβολιασμό κάποιες ασθένειες μπορεί να εκλείψουν;

Πράγματι σημαντικός σταθμός υπήρξε το έτος 1977, που καταργήθηκε το εμβόλιο της ευλογιάς μετά την ολοκληρωτική εξαφάνιση του νοσήματος.Ήταν πολύ πετυχημένη η πορεία του εμβολίου αυτού. Το αμέσως επόμενο εμβόλιο, που αναμένεται να γραφτεί στην ιστορία για πλήρη εξαφάνιση νοσήματος, είναι το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας. Η συμβολή του συγκεκριμένου εμβολιασμού είναι αναμφισβήτητη αφού μέχρι το 1988 καταγράφονταν ετησίως πάνω από 350.000 περιπτώσεις παραλυτικής νόσου, λόγω πολιομυελίτιδας, σε 125 ενδημικές χώρες, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2012 καταγράφησαν διεθνώς μόνον 73 περιπτώσεις σε τρεις χώρες δηλ. στο Αφγανιστάν, στη Νιγηρία και στο Πακιστάν.

 

Κάποιοι πάντως είναι κατά των εμβολίων ή επιφυλακτικοί απέναντί τους. Τι έχετε να πείτε για το λεγόμενο αντιεμβολιακό lobby;

Τα πολλά εμβόλια, παρά το προφανές όφελος για την κοινωνία, συνάντησαν και συναντούν αντιδράσεις από πολλές πλευρές. Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα, κυρίως όμως στο εξωτερικό. Ο μεγάλος αριθμός των εμβολίων, που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια, κάνει κάποιους να σκέπτονται ότι κάποια είναι περιττά ή κρύβουν εμπορική σκοπιμότητα. Στην πραγματικότητα η άγνοια ορισμένων ενηλίκων για λοιμώδη νοσήματα, τα οποία δεν βίωσαν ή δεν άκουσαν ή δεν ξέρουν, αλλά σήμερα προλαμβάνονται, τους στρέφει κατά των εμβολίων και τους κάνει να φοβούνται τις παρενέργειές τους. Άλλοι δυσπιστούν από την επιβολή των εμβολιασμών από τα κράτη, που ενίοτε κάνουν κακούς χειρισμούς. Θυμηθείτε το 2009 στη χώρα μας όπου είχε ζητηθεί σε κάποια αρχική φάση της γρίπης Η1Ν1 η ενυπόγραφη αποδοχή της ευθύνης από τον εμβολιαζόμενο. Τέλος, η αστραπιαία διάδοση παραπληροφόρησης ή της κακοδιατυπωμένης είδησης και η άποψη του γονέα που έχει διαμορφώσει από αμφισβητούμενες πηγές, όπως το Διαδίκτυο, είναι μερικές από τις αιτίες που οδηγούν κάποιους να αμφισβητούν τα εμβόλια.

Πώς θα πείθατε έναν επιφυλακτικό γονιό;

Στην καθημερινή άσκηση της παιδιατρικής συχνά χρησιμοποιώ το παράδειγμα της ιλαράς και λέω στους νέους γονείς, που είναι συνήθως εμβολιασμένοι για ιλαρά ή είχαν νοσήσει από αυτή στο παρελθόν, ότι αν κάποιος δεν εμβολιαστεί και νοσήσει από ιλαρά έχει πιθανότητα έξι τοις χιλίοις να πάθει εγκεφαλίτιδα, ως επιπλοκή της νόσου. Στη συνέχεια τους ρωτώ αν το γνωρίζουν αυτό. Όταν δίνουν την προφανή αρνητική απάντησή τους, τους λέω ότι είναι δικαιολογημένοι γιατί είναι πολύ πιθανότερο να έχουν ακούσει για την καλή πορεία ασθενών με ιλαρά και όχι για την κακή, αφού οι 994 από τους χίλιους δεν παθαίνουν εγκεφαλίτιδα! Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα να τσιμπηθεί ένα παιδί δύο φορές στη ζωή του με το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς παρά να νοσήσει αυτό και τα άτομα του περιβάλλοντός του από τρία νοσήματα με ή χωρίς επιπλοκές.

 

Συνεπώς, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα εμβόλια είναι βασική ασπίδα προστασίας.

Ο σωστός εμβολιασμός είναι βασική ασπίδα προστασίας της υγείας όχι μόνο των παιδιών αλλά και του γενικότερου πληθυσμού. Το λέω έτσι γιατί όταν δεν κυκλοφορούν στην κοινωνία, λόγω των εμβολιασμών, κάποιοι παθογόνοι μικροοργανισμοί, όπως ο πνευμονιόκοκκος, προστατεύονται και οι ενήλικες. Η Ελλάδα έχει από τα πιο σύγχρονα προγράμματα εμβολιασμών και παρέχει δωρεάν τα εμβόλια στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες, όπως ισχύει με το νέο 13δύναμο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, που χορηγείται εκτός από τα παιδιά και σε όλους που έχουν κλείσει το πεντηκοστό έτος της ηλικίας τους.

Ο σωστός εμβολιασμός είναι βασική ασπίδα προστασίας της υγείας, όχι μόνο των παιδιών αλλά και του γενικότερου πληθυσμού.

Leave a Reply