Ύπνος: Ανακαλύψτε ακόμα ένα μυστικό…

Οι ειδικοί, μας δείχνουν ακόμα έναν σημαντικό παράγοντα που μπορεί να συμβάλει στον ήσυχο ύπνο του μικρού μας.

Ο χώρος στον οποίο μεγαλώνει και κοιμάται το παιδί είναι σημαντικό να είναι καθαρός και υγιεινός. Πιθανόν δεν το υποψιάζεστε όμως αυτός είναι σημαντικός παράγοντας που μπορεί να διασφαλίσει και ήσυχο ύπνο.  Συχνά το περιβάλλον του σπιτιού μπορεί να ευθύνεται για αλλεργικά προβλήματα όπως βήχας λόγω αλλεργικού άσθματος, έκζεμα, ερεθισμένα μάτια. Ένα παιδί που βήχει (ενώ δεν είναι άρρωστο), έχει φαγούρα ή άλλες ενοχλήσεις σίγουρα δεν μπορεί να κοιμηθεί ήσυχα.

Τι θα πρέπει να γνωρίζεις: 

  1. Στο περιβάλλον του σπιτιού υπάρχουν η σκόνη και τα ακάρεα, μικροοργανισμοί που ζουν  πάνω σε χαλιά, υφάσματα επιπλώσεων και μπορεί να ευθύνονται για συμπτώματα αλλεργίας όπως βήχας, ρινίτιδα ή ατοπική δερματίτιδα.
  2. Δεν είναι τόσο εύκολο να ανακαλύψεις τι προκαλεί αλλεργικά συμπτώματα στο παιδί γιατί μπορεί να ευθύνονται ταυτόχρονα πολλοί παράγοντες. Γενικά όμως φρόντισε ο χώρος στο σπίτι να είναι υγιεινός.
  3. Ο τρόπος που καθαρίζεις το δωμάτιο του παιδιού παίζει ρόλο για τη διασφάλιση υγιεινής ατμόσφαιρας.

Extra Tip: Να θυμάσαι ότι για να διευκολύνεις τον ύπνο του μωρού πρέπει να διασφαλίζεις ήσυχες και σκοτεινές συνθήκες. Ιδιαίτερα όσο η μέρα μεγαλώνει καθώς πλησιάζει η άνοιξη είναι σημαντικό να τραβάς τις κουρτίνες ή να κλείνεις τα παραθυρόφυλλα καθώς το λιγότερο φως θα βοηθήσει το μικρούλι σου να αποκοιμηθεί πιο εύκολα.

Χρήσιμες συμβουλές για να χαρίσεις στο μικρό σου όνειρα γλυκά σε ένα καθαρό υγιεινό περιβάλλον:

  • Να αποφεύγεις την χρήση καθαριστικών όταν το παιδί είναι παρόν και να αερίζεις καλά το χώρο μετά τη χρήση τους.
  • Να χρησιμοποιείς βρεμένο πανί για να καθαρίζεις τις διάφορες επιφάνειες κι όχι ξεσκονόπανο.
  • Να προτιμάς βαμβακερά υφάσματα επιπλώσεων ιδιαίτερα στο δωμάτιο που κοιμάται το παιδί τα οποία θα πρέπει να πλένεις συχνά.
  • Να φροντίζεις να σκουπίζεις τα χαλιά και του χώρους του σπιτιού συχνά με την ηλεκτρική σκούπα πράγμα που είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την απομάκρυνση της σκόνης.
  • Αν έχετε κατοικίδιο φρόντισε να μην εισέρχονται στο δωμάτιο του παιδιού ιδιαίτερα την ώρα του ύπνου.
  • Να αερίζεις το δωμάτιο του παιδιού συχνά όχι όμως μεταξύ 10-12 που τα αλλεργιογόνα στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένα.
  • Να απομακρύνεις  λούτρινα παιχνίδια από το δωμάτιο του παιδιού γιατί αποτελούν πόλο έλξης της σκόνης ή να φροντίζεις να τα πλένεις συχνά.

Leave a Reply