Ύπνος μωρού:

Πώς θα μάθει να κοιμάται μόνο του;

Τους πρώτους μήνες το μωρό σας πιθανόν να κοιμάται ενώ το ταΐζετε ή ενώ τα έχετε αγκαλιά. Καθώς μεγαλώνει και ρυθμίζεται το πρόγραμμα ύπνου, είναι καλύτερο να το βάζετε στο κρεβατάκι όσο είναι ακόμα ξύπνιο ώστε να μάθει να ηρεμεί και να κοιμάται μόνο του. Και καθώς μεγαλώνει ακόμα περισσότερο και περνά από διάφορες φάσεις, είναι σημαντικό να συνεχίζετε να ενθαρρύνετε το μικρό σας να μάθει να κοιμάται μόνο του.

Πώς θα το πετύχετε…

• Όταν ταΐζετε το μωρό σας ή αλλάζετε πάνες κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάντε το σε χαμηλό φωτισμό και χωρίς πολύ θόρυβο. Κάντε ό, τι χρειάζεται για τη φροντίδα του και βάλτε το όπως είναι μισοκοιμισμένο πάλι για ύπνο. Μη μιλάτε και μην παίζετε με το μωρό στη διάρκεια των νυχτερινών γευμάτων γιατί έτσι το παροτρύνεται να σας αναζητάει στη μέση της νύχτας όταν ξυπνάει.

• Φροντίστε να υπάρχει ένα αντικείμενο ανακούφισης στην κούνια του παιδιού σας π.χ. πιπίλα. Καλό είναι να το ενθαρρύνετε να μάθει να την βρίσκει μόνο του όταν ξυπνάει το βράδυ και να μην χρειάζεται εσάς για να του τη βάλετε. Γι’ αυτό μπορείτε να βάλετε δυο τρεις πιπίλες γύρω του. Μπορείτε επίσης να βάλετε δίπλα στο παιδί ένα κουκλάκι ή υφασμάτινο πανί με το οποίο έχετε κοιμηθεί ώστε να έχει τη μυρωδιά σας.

• Ακολουθήστε την ίδια ρουτίνα ύπνου κάθε βράδυ. Ένα τραγούδι, ένα παραμύθι, ένα φιλάκι. Μια σειρά δηλαδή προβλέψιμων γεγονότων που σηματοδοτούν την ώρα ύπνου. Καλό είναι πάντως να βάζετε το μωρό ή το μεγαλύτερο παιδί για ύπνο όταν είναι νυσταγμένο.

• Εφαρμόστε τη ρουτίνα ύπνου στο δωμάτιο στο οποίο το παιδί πρόκειται να κοιμηθεί. Είναι σημαντικό να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα στον ίδιο χώρο με σας κι όχι να νιώσει ότι ξαφνικά το εγκαταλείπετε. Μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο στο κρεβάτι ή να παίξετε ένα ήρεμο παιχνίδι στο δάπεδο (όχι με παιχνίδια που βγάζουν ήχους ή λάμπουν) έτσι ώστε να συνδέσει την ώρα ύπνου με κάτι ευχάριστο.

• Μην αποκοιμίζετε το παιδί στο κρεβάτι σας, με σκοπό να το μεταφέρετε μετά στο δικό του. Αν είναι μεγαλύτερο και έρχεται το βράδυ στο κρεβάτι σας, αγκαλιάστε το και επιστρέψτε μαζί του χωρίς λόγια στο δωμάτιό του. Στην αρχή μέχρι να συνηθίσει μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε πολλές φορές.

• Αντί να κοιμίζετε το παιδί στο κρεβάτι σας, μείνετε μαζί του μέχρι να αποκοιμηθεί στο δικό του κρεβάτι, αν σας το ζητάει. Βγείτε όμως από το δωμάτιό του μόλις το πάρει ο ύπνος.

• Συμφωνήστε να σας φωνάζει, όταν χρειάζεται κάτι, αντί να σηκώνεται και να έρχεται στο υπνοδωμάτιό σας. Αν το παιδί σας ζητάει να το πάτε τουαλέτα ή να του φέρετε νερό είναι σημαντικό να ανταποκρίνεστε. Σιγά-σιγά θα το μάθετε να αυτοεξυπηρετείται π.χ. βάζοντας ένας κυπελάκι με νερό στο κομοδίνο του.

Leave a Reply