10 μυστικά για καλή αρχή

Είναι επιτέλους μπροστά σου! Είναι το μωρό σου! Θέλεις να το πάρεις αγκαλιά, να το φιλήσεις, να το θηλάσεις, να το νανουρίσεις… Για να γνωριστείτε όμως καλύτερα, χρειάζεται να μάθεις πολλά εσύ γι’ αυτό και εκείνο για σένα!!

Δεν μπορεί να μιλήσει και να σου πει τι να κάνεις και πώς να το κάνεις. Θα σε βοηθήσει όμως με τον τρόπο του να το καταλάβεις. Με το κλάμα του, με το βλέμμα του, με το χεράκι που θα σφίξει το δάχτυλό σου από την πρώτη στιγμή, με το στοματάκι που θα ανοίξει αυθόρμητα μόλις σε μυρίσει… Aπό κει και πέρα το ένστικτό σου θα σε καθοδηγήσει. Φυσικά το υποψιάζεσαι. Το μωρό σου δεν έχει ανάγκη μόνο από γάλα, ύπνο και άλλαγμα πάνας. Από τις πρώτες στιγμές της ζωής του βλέπεις ότι ανταποκρίνεται με όλο του το είναι σε εικόνες, ήχους, μυρωδιές, λόγια, χάδια… πράγματα που παίζουν εξαιρετικά σπουδαίο ρόλο για το νεογέννητο μωρό σου. Κι αν μπορούσε να σου μιλήσει, θα σου το έλεγε…

 

“Μίλα μου”

Το μωρό -πιθανότατα- αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του καθώς την άκουγε συνέχεια τους μήνες που αυτή το φιλοξενούσε στη μήτρα της. Η μητρική φωνή μπορεί να το καθησυχάσει, να το ενθαρρύνει ή να το αποτρέψει, αλλά και να το κάνει χαρούμενο ανάλογα με τη χροιά της. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Οξφόρδη κατέδειξε ότι τα νεογέννητα ανταποκρίνονται καλύτερα στη γυναικεία φωνή από ό,τι στην αντρική και δείχνουν προτίμηση στους ρυθμούς, π.χ. μουσική, στίχους ή τραγούδια. Επίσης μαθαίνουν να περιμένουν μόλις ακούν τη φωνή της μητέρας τους, καθώς γνωρίζουν ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους. Την ώρα λοιπόν που θηλάζεις ή ταΐζεις το μωρό σου, μίλα του γλυκά. Μίλα του και όταν του αλλάζεις πάνα, το κάνεις μπάνιο ή το φροντίζεις.

 

“Άγγιξε με”

Το νεογέννητο από την πρώτη στιγμή σφίγγει το δάχτυλό μας αντανακλαστικά όταν το βάζουμε στην παλάμη του – ίσως αυτό το ένστικτο να είναι ένας τρόπος για να μας δείξει πόση ανάγκη έχει να το αγγίζουμε. Με το τρυφερό άγγιγμα το μωρό νιώθει ασφάλεια, ηρεμία, ευχαρίστηση, ακόμα και ανακούφιση σε στιγμές δύσκολες, όπως π.χ. την ώρα των κολικών. Εξάλλου, στοιχεία από έρευνες στο Μόντρεαλ του Καναδά αποκαλύπτουν ότι οι γονείς που αγγίζουν τρυφερά τα παιδιά τους επηρεάζουν θετικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και δίνουν ώθηση στη φυσική τους ανάπτυξη. Το ίδιο ισχύει και για τα πρόωρα μωρά, οι γονείς των οποίων ενθαρρύνονται να τα αγγίζουν κατά τη παραμονή τους στις θερμοκοιτίδες, καθώς αυτό βοηθάει στην ταχύτερη ανάπτυξή τους.

 

“Έλα κοντά μου αμέσως όταν κλαίω”

Παρά τις θεωρίες που κατά καιρούς προέκυψαν, σήμερα όλοι οι ειδικοί (ψυχολόγοι, αναπτυξιολόγοι, νεογνολόγοι και παιδίατροι) συμφωνούν ότι σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να αφήνουμε το μωρό να κλαίει. Η ανταπόκρισή σου λοιπόν στο κλάμα του πρέπει να είναι άμεση, ενώ ταυτόχρονα προσπαθείς να αποκωδικοποιήσεις το λόγο που κλαίει: π.χ. θέλει να φάει, χρειάζεται άλλαγμα ή είναι άρρωστο; Η έρευνα σήμερα αποδεικνύει ότι μωρά που οι μητέρες τους ανταποκρίνονται αμέσως στο κλάμα τους, μεγαλώνοντας κλαίνε λιγότερο και αναπτύσσουν έναν υγιή δεσμό με τους γονείς τους.

 

“Κοίταξέ με στα μάτια”

Η βλεμματική επαφή είναι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο εκφράζουμε το ενδιαφέρον αλλά και την έλξη μας σε κάποιον. Γι αυτό είναι σημαντικό να κοιτάς το μωρό σου στα μάτια από τις πρώτες κιόλας ημέρες και εβδομάδες τη ζωής του. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η ιδανική απόσταση που πρέπει να έχουμε από το μωρό για να μας δει καλύτερα είναι περίπου 15 εκατοστά (απόσταση που έχει η μητέρα όταν το θηλάζει). Στην αρχή, την ώρα που το θηλάζεις ή το ταΐζεις με το μπουκάλι, το μωρό ενστικτωδώς θα κλείνει τα μάτια του, αλλά μετά από λίγες εβδομάδες θα τα έχει ανοιχτά. Αν εσύ το κοιτάς όταν το ταΐζεις, το ενθαρρύνεις να σε κοιτάξει κι εκείνο και, καθώς τα μάτια σας συναντιούνται, το μωρό νιώθει ακόμα πιο έντονα την μεταξύ σας αλληλεπίδραση. Πέρα από αυτό, η βλεμματική επαφή είναι ένας τρόπος να νιώσει το μωρό την αγάπη και την αποδοχή σου. Μητέρες που έχουν από νωρίς βλεμματική επαφή με το μωρό τους αποδεικνύεται ότι είναι ιδιαίτερα συμπονετικές, δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση και έχουν καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά τους καταφεύγοντας λιγότερο συχνά στη βία.

 

“Πάρε με αγκαλιά”

Η αγκαλιά είναι ο πιο δυναμικός τρόπος έκφρασης αγάπης και τρυφερότητας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τη στερούμε από το μωρό, αφού την έχει ανάγκη όπως την τροφή και τον ύπνο. Η αγκαλιά είναι κάτι που έχουν ανάγκη τα μωρά, ιδιαίτερα τις πρώτες 4-6 εβδομάδες που αποτελούν την περίοδο της μετάβασης από τον προστατευμένο χώρο του αμνιακού σάκου στον έξω κόσμο. Οι γονείς έχουν τότε έναν σκοπό: να διευκολύνουν αυτήν την μετάβαση, βοηθώντας το μωρό να νιώσει όσο το δυνατόν πιο ασφαλές. Η αγκαλιά είναι το πρώτο προστατευμένο περιβάλλον που γνωρίζει το μωρό μετά τη γέννησή του, γι αυτό και αυτήν την περίοδο την έχει περισσότερο ανάγκη. Είναι γνωστό εξάλλου εδώ και δεκαετίες ότι μωρά που οι μητέρες τους τα κουβαλούν για πολλές ώρες στην πλάτη ή δεμένα στο σώμα τους, όπως οι Ινδές ή γυναίκες αφρικανικών φυλών, κλαίνε λιγότερο γιατί το νεογέννητο βρίσκει την αγκαλιά καθησυχαστική. Βάλε λοιπόν το νεογέννητο μωρό σου μπρούμυτα στο θώρακά σου ενώ είσαι ξαπλωμένη. Σε αυτήν τη θέση μπορεί να ακούει τον οικείο χτύπο της καρδιάς σου, να μυρίζει τη μυρωδιά σου και να νιώθει τη ζέστη από το σώμα σου.
Φυσικά, καθώς μεγαλώνει το μωρό, δεν πρέπει να καταφεύγεις μόνο στην αγκαλιά ως μέσο καθησυχασμού και ανακούφισης, αλλά να δοκιμάζεις κι άλλους τρόπους για να το ανακουφίσεις από την γκρίνια: να του χαμογελάς, να του μιλάς γλυκά, να του βάζεις μουσική, να το πηγαίνεις μια βόλτα ή να παίζεις μαζί του.

Leave a Reply