10 πράγματα που μαθαίνει μέσα από την αποτυχία

Η ζωή δεν είναι μόνο νίκες… Κάποια στιγμή, η αποτυχία μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του μικρού σου. Μην τη φοβάσαι, έχει πολλά να του μάθει… Ποια είναι αυτά; Η απάντηση βρίσκεται μόνο ένα «κλικ» μακριά!

1. Να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος
Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει το μικρό σας πότε κάτι που κάνει είναι καλό και πότε κακό. Αν δεν κάνει κάτι λάθος, δε θα το συνειδητοποιήσει.
Για παράδειγμα, εσείς του λέτε «μη βάλεις το λεμόνι στο στόμα σου, γιατί είναι ξινό». Αν όμως δεν το κάνει και δεν νιώσει την… ξινίλα, δε θα το καταλάβει ποτέ!

2. Να πατάει στα πόδια του
Όταν του υποδεικνύετε συνέχεια το σωστό, το παιδί ζει σε μια προστατευτική γυάλα. Αφήστε το να κάνει λάθος κι έτσι θα μάθει να στηρίζεται στον εαυτό του.
Για παράδειγμα, το βοηθάτε να διαβάζει καθημερινά για να μην του κάνει παρατήρηση ο δάσκαλος στο σχολείο. Αντ’ αυτού, εξηγήστε του ότι πρέπει να διαβάζει μόνο του. Έτσι, αν ο δάσκαλος το πιάσει αδιάβαστο ή βρει κάποιο λάθος στην άσκηση, θα ξέρει ότι την επόμενη φορά πρέπει να διαβάσει περισσότερο.

3. Να δέχεται την αποτυχία
Είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τα παιδιά όσο και για εμάς τους ενήλικες, ότι η αποτυχία δεν είναι το τέλος του κόσμου. Είναι ένα μικρό εμπόδιο στο δρόμο μας και η αλήθεια είναι πως μόνο όταν πέσουμε μπορούμε να ξανασηκωθούμε.
Για παράδειγμα, δεν έγραψε καλά σε ένα τεστ ή δεν είχε το αποτέλεσμα που ήθελε σε κάποιον αγώνα το μικρό σας; Ε, και; Θα ξαναπροσπαθήσει!

4. Να βρίσκει τα όριά του…
…και να τα ξεπερνάει! Μα γι’ αυτό υπάρχουν άλλωστε τα όρια! Το ζήτημα είναι να έχουμε συναίσθηση και να χρησιμοποιήσουμε το αποτέλεσμα υπέρ μας.
Για παράδειγμα, έβαλε πολύ δυνατά τη μουσική και σας έκανε παρατήρηση ο γείτονας; Την επόμενη φορά που θα θελήσει να ακούσει δυνατά τη μουσική, θα πρέπει να φορέσει ακουστικά!

5. Να προχωράει!
Ό,τι κι αν γίνει, όσες φορές κι αν αποτύχουμε στο στόχο που έχουμε βάλει, δεν πρέπει να τα παρατάμε! Αυτό που τώρα φαίνεται αδύνατο, μπορούμε να το καταφέρουμε, αρκεί να μην ακούμε τις «Σειρήνες» που θέλουν να μας κάνουν να το ξεχάσουμε.
Πάρτε για παράδειγμα, τον Walt Disney… Τον έδιωξαν από την δουλειά του γιατί δεν είχε καλές ιδέες, ενώ η φαντασία του χαρακτηρίστηκε φτωχή. Όλοι ξέρουμε τι πέτυχε με τη φαντασία του, ενώ κανένας δεν θυμάται το όνομα εκείνου του εργοδότη.

6. Να ξαναρχίζει…
Το παιδί σας, μέσα από κάθε αποτυχία πρέπει να βρίσκει τη δύναμη να ξαναρχίζει μέχρι να βρει το στόχο του. Για παράδειγμα, ο Τόμας Έντισον είχε πει ότι δεν απέτυχε, απλώς βρήκε 10.000 τρόπους που δεν ανάβει μια λάμπα.

7. Να μάθει την έννοια της υπομονής
Όταν κάνουμε λάθη, ακόμα και πολύ σοβαρά, υπάρχει πάντα μέσα τους το δώρο της δεύτερης ευκαιρίας. Αποτυχία είναι να το βάζουμε κάτω, όχι το ίδιο το λάθος… κι αυτό ακριβώς πρέπει να μάθουμε στα παιδιά. Να κάνουν υπομονή και να προσπαθούν.
Για παράδειγμα, αν δε βγήκε πρώτο σε βαθμούς στην τάξη ή αν δεν πήρε κάποιο μετάλλιο, πρέπει να καταλάβει πως συνεχίζοντας τη σωστή δουλειά θα δικαιωθούν οι κόποι του.

8. Να είναι ευγενικό
Ο χαρακτήρας μας φαίνεται όταν χάνουμε. Το παιδί πρέπει να μάθει να είναι χαμηλών τόνων και να μην ξεσπάει όταν τα πράγματα δεν του πάνε όπως θα ήθελε.
Για παράδειγμα, έχασε στο επιτραπέζιο που έπαιζε με τους φίλους του; Ωραία, την επόμενη φορά θα κερδίσει… το να έρθει σε λογομαχία με τα άλλα παιδιά, σίγουρα δεν είναι λύση.

9. Να αναπτύξει τη φαντασία του
Όταν όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε αδιέξοδα, είναι καιρός να πετάξουμε. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει και το μικρό σας. Να αναπτύξει τη φαντασία του και να μάθει να… πετάει και να βρίσκει λύσεις, εκεί που οι άλλοι βλέπουν εμπόδια.
Για παράδειγμα, δυσκολεύεται σε ένα πρόβλημα μαθηματικών. Αφήστε το να το διαβάσει πολλές φορές, να καταλάβει τι στοιχεία έχει και τι ζητάει. Μόνο όταν συνειδητοποιήσει αυτό, θα μπορέσει να φανταστεί τη λύση.

10. Να επιτυγχάνει τους στόχους του
Μόνο όταν πέσεις μπορείς να ξανασηκωθείς. Κανείς μας δεν κάθεται σε ένα ροζ συννεφάκι, το ίδιο και τα παιδιά. Η αποτυχία είναι η καλύτερη αφορμή για επιτυχία.
Για παράδειγμα, η συγγραφέας του «Harry Potter», J.K.Rowling, ήταν μια χωρισμένη και άνεργη μητέρα δύο παιδιών, που ξεκίνησε να γράφει την ιστορία της, πάνω στο εισιτήριο του τρένου. Αφού τα κατάφερε εκείνη, γιατί να μην τα καταφέρει το μικρό σας;

Leave a Reply