2-3 ετών: Μια περίοδος αλλαγών…

Μικρές συμβουλές για να τη διαχειριστείτε όσο το δυνατό καλύτερα τόσο για εσάς, όσο και για το μικρό σας.

Πρόκειται για μια σημαντική περίοδο της ζωής του παιδιού, που το φέρνει αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις, νέες απαιτήσεις από όλους, μεταβάσεις σε νέο περιβάλλον (παιδικό σταθμός, νηπιαγωγείο), αλλαγές στην καθημερινότητα και το πρόγραμμά του. Στην προσχολική- νηπιακή- ηλικία το παιδί χρειάζεται να αφήσει το οικείο και ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού και της οικογένειας και  να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του παιδικού σταθμού ή του νηπιαγωγείου, που το φέρνει αντιμέτωπο με νέους κανόνες. Είναι φυσικό, λοιπόν, να συμβούν μεγάλες ανατροπές και αλλαγές στην καθημερινότητα του παιδιού και άρα στο πρόγραμμά του.  Για το λόγο αυτό:

  • Ενημερωθείτε για τους κανόνες, το πρόγραμμα και γενικά την «φιλοσοφία» -πολιτική του σταθμού και προσπαθήστε να συμπλεύσετε με αυτή τη φιλοσοφία. Κάποιοι κανόνες μπορεί να είναι κοινοί για τους δύο χώρους που μοιράζεται το παιδί: σπίτι και σχολείο, π.χ. μαζεύουμε τα παιχνίδια, μιλάμε ευγενικά, μοιραζόμαστε πράγματα, λέμε ευχαριστώ και συγγνώμη κ.λπ. Επίσης, αν η νηπιαγωγός ενθαρρύνει την αυτονομία και την αυτοεξυπηρέτηση των παιδιών στο φαγητό και στην τουαλέτα, μην τρέχετε να το ταΐσατε ή να του σηκώσετε το παντελόνι στο σπίτι γιατί έτσι δημιουργείται σύγχυση στο παιδί.
  • Οργανώστε και σταθεροποιείστε το πρόγραμμα του ύπνου, αποφασίστε δηλαδή αν το παιδί θα κοιμάται στο σταθμό το μεσημέρι ή όχι. Ορίστε επίσης συγκεκριμένη ώρα για τον καθημερινό  βραδινό ύπνο.
  • Βάλτε πρόγραμμα και επιλέξτε δραστηριότητες για τα απογεύματα. Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, επειδή δεν έχει μελέτη και, καθώς νιώθει ότι επιστρέφει στο βασίλειό του όπου μπορεί να κάνει ό,τι (σχεδόν) θέλει, μπορεί κυριολεκτικά να αποτελεί πρόκληση. Μην το αφήνετε χωρίς πρόγραμμα, λοιπόν, τις απογευματινές ώρες. Σκεφτείτε, πώς θα οργανώσετε το χρόνο του, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ενδιαφέροντά του. Αποφασίστε αν και πόσο τηλεόραση θα βλέπει, αν θα βγει έξω βόλτα, αν θα περάσει κάποια ώρα με τον μπαμπά όση ώρα εσείς ασχολείστε με δουλειές του σπιτιού…
  • Κάντε στροφή σε ήσυχες δραστηριότητες, μία τουλάχιστον ώρα πριν ξεκινήσει η ρουτίνα ύπνου, αποφεύγοντας την τηλεόραση και το ζωηρό παιχνίδι. Προτιμήστε το διάβασμα παραμυθιών, ή παίξτε ήσυχα με το παιδί ένα επιτραπέζιο ή ακόμα συζητήστε για το πώς πέρασε ο καθένας σας τη μέρα του. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να χαλαρώσει και να κοιμηθεί πιο εύκολα, όταν έρθει η ώρα του ύπνου.
  • Αποφύγετε να φορτώσετε το πρόγραμμα του παιδιού με νέες δραστηριότητες ιδιαίτερα αν το παιδί σας αντιμετωπίζει δυσκολίες προσαρμογής στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο.

Για να ξέρετε:
Αν σηκώνεται το βράδυ και έρχεται να σας επισκεφτεί, μην το μαλώνετε. Απλώς πηγαίνετέ το πίσω στο κρεβάτι του. Στην ηλικία αυτή πολλά παιδιά αρχίζουν να έχουν προβλήματα ύπνου. Συχνά αρνούνται να πάνε να κοιμηθούν. Κι ενώ τρίβουν τα ματάκια τους, μουρμουρίζουν και κλαίνε  με το παραμικρό –σημάδια ότι είναι ξεθεωμένα από την κούραση– δε θέλουν με τίποτα να… χάσουν  τη δράση. Έχουν τόσα πράγματα να κάνουν σε τόσο λίγο χρόνο… Από την άλλη πάλι, διεκδικούν με κάθε τρόπο την ανεξαρτησία τους και η άρνηση να πάνε στο κρεβάτι τους είναι ένας τρόπος να την «βροντοφωνάξουν».
Μια άλλη αιτία προβλημάτων είναι ο φόβος του αποχωρισμού ο οποίος γίνεται πιο έντονος σε αυτές τις ηλικίες και αντιμετωπίζεται μόνο με υπομονή και κατανόηση. Φροντίστε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας να είστε κοντά στο παιδί για να σας χαρεί όσο περισσότερο γίνεται και, πριν κοιμηθεί, δώστε του το αγαπημένο του αντικείμενο – κάτι που μπορεί να κάνει πιο εύκολο τον αποχωρισμό από εσάς.

Leave a Reply