Κοτόπουλο: Μια πολύτιμη τροφή

Το κοτόπουλο είναι ένα τρόφιμο ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά αλλά και απαραίτητο καθώς παρέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και αμινοξέα στον οργανισμό, που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος και την παιδική ανάπτυξη.

Τα λιπαρά του κοτόπουλου είναι πολύ πιο «φιλικά» και χρήσιμα από ό,τι του μοσχαριού. Το κοτόπουλο έχει περισσότερα απαραίτητα ακόρεστα λιπαρά οξέα από ό,τι το μοσχάρι, στο οποίο αυτά είναι κορεσμένα (ανθυγιεινά). Το μοσχαρίσιο -ίσου βάρους- κρέας έχει τριπλάσια ποσότητα λιπαρών. Επιπλέον, βάζοντάς το στο σάντουιτς του μικρού σας, τονώνετε τον οργανισμό του μιας και ο συνδυασμός ψωμί – κοτόπουλο, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος, αυξάνοντας την πνευματική διαύγεια και μνήμη. Το στήθος περιέχει λιγότερες θερμίδες από το μπούτι, που οφείλει τη νοστιμιά του στα λιπαρά των μυών.

Και αν δεν το τρώει;
Αν το μικρό σας δεν τρελαίνεται για το κοτόπουλο μπορείτε να το εισάγετε στη διατροφή του κρυφά σαν:

  • Σούπα: Η σούπα αποτελεί συχνή επιλογή γεύματος για παιδιά, διότι είναι εύκολη η κατάποση τους αλλά και εύπεπτες.
  • Μπιφτέκια ή κεφτεδάκια από κιμά κοτόπουλο: ιδίως αν προσθέσετε πολλά λαχανικά (καρότο, ντομάτα, μαϊντανό, κρεμμύδι), έτσι ώστε να καλυφθεί η γεύση κρέατος, που δεν είναι ιδιαίτερα αρεστή στα παιδιά.
  • Πανέ στο φούρνο: αφήστε σε μαρινάδα από πορτοκάλι, μέλι, μουστάρδα και λίγη μαγιονέζα λάιτ. το αφήνετε στο ψυγείο να κάνει κρούστα και μετά το πανάρετε με φρυγανιά και το ψήνετε στο φούρνο για 30΄.
  • Σουβλάκι με πολύχρωμες πιπεριές και ντομάτα: τα λαχανικά δίνουν τη γεύση τους στο κοτόπουλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος και καμουφλάρουν τη δική του γεύση. Επίσης η βιταμίνη C που περιέχουν αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου που περιέχεται στο κοτόπουλο.

Extra Info: Ένα παιδί μπορεί να φάει κοτόπουλο μετά τον 6ο μήνα, σε συνδυασμό με λαχανικά (καρότο σέλινο, κολοκύθι) και χωρίς πέτσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *