3 διατροφικές «παγίδες» στην εγκυμοσύνη

Τι γνωρίζετε για τη λιστερίωση, τη τοξοπλάσμωση και τη σαλμονέλα; Επειδή μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη ή το μωρό σας, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές σε ότι έχει να κάνει με τη διατροφή σας αυτή την τόσο ευαίσθητη περίοδο της…

Τι γνωρίζετε για τη λιστερίωση, τη τοξοπλάσμωση και τη σαλμονέλα; Επειδή μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη ή το μωρό σας, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές σε ότι έχει να κάνει με τη διατροφή σας αυτή την τόσο ευαίσθητη περίοδο της αναμονής…

 

Τυριά, αλλαντικά, σαλάτες, κρέας, κοτόπουλο, αβγά… Νόστιμα σίγουρα, αλλά είναι και υγιεινά; Ή τουλάχιστον είναι κατάλληλα για την περίοδο που μέσα στο σώμα μας αναπτύσσεται και μεγαλώνει το μωρό μας; Στην περίοδο της εγκυμοσύνης η διατροφή είναι πολύ σημαντικός παράγοντας προκειμένου να πάνε όλα καλά. Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε από αυτές, ορισμένες τροφές είναι συχνά υπεύθυνες για μολύνσεις οι οποίες μπορεί να βλάψουν ή να θέσουν σε κίνδυνο το μωρό μας. Οι πιο βασικές είναι η λιστερίωση, η τοξοπλάσμωση και η σαλμονέλα. Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα για να ξέρουμε ποιες συνήθειες ή τροφές πρέπει να προσέχουμε και τι να αποφεύγουμε.

Η λιστερίωση
Αν μολυνθείτε από λιστερίωση, ένα είδος τροφικής δηλητηρίασης, δεν θέτετε σε κίνδυνο εσάς αλλά το μωρό σας. Μεταδίδεται από κατοικίδια ζώα αλλά και πρόβατα, βοοειδή, πουλερικά ή λαγούς, γι’ αυτό είναι πιο συχνή σε αγροτικές περιοχές. Μπορεί, όμως, να προσβληθείτε και από τροφές ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το συκώτι, το κοτόπουλο, τα αβγά, τα μαλακά τυριά (γαλοτύρι, κατσικίσιο, μπλε τυριά τύπου ροκφόρ, καμαμπέρ, μπρι και το μη παστεριωμένο γάλα και τα προϊόντα του). Μπορεί επίσης το μικρόβιο να υπάρχει σε μερικά είδη ψαριών και οστρακόδερμων. Αν γίνει έγκαιρη διάγνωση, η λιστερίωση μπορεί να καταπολεμηθεί με αντιβιοτικά. Το κακό είναι ότι, επειδή η λιστερίωση μοιάζει με μια συνηθισμένη ασθένεια, όπως η γρίπη, δεν της δίνουμε συχνά σημασία. Κάποιες φορές, συνήθως στις πιο σοβαρές μορφές λιστερίωσης μπορεί να υπάρχουν και συμπτώματα που θυμίζουν γαστρεντερίτιδα όπως ναυτία, εμετός και διάρροια. Γι’ αυτό, αν σας παρουσιαστεί πυρετός χωρίς φανερή αιτία ή νιώσετε αδιαθεσία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η λιστερίωση μπορεί να προκαλέσει αποβολή, πρόωρο τοκετό ακόμη και θάνατο του νεογνού.

Πως μπορούμε να την αποφύγουμε: Μόνο με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές και αποφεύγοντας τυριά, λαχανικά, αλλαντικά και κρέατα των οποίων δεν γνωρίζουμε την προέλευση ή την κατεργασία πριν από το σερβίρισμα. Ωστόσο τα μαγειρεμένα τρόφιμα είναι σχετικά ασφαλή αφού τα βακτηρίδια σκοτώνονται στην θερμοκρασία των 75°C . Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η επαναμόλυνση, όπου το μαγειρευμένο φαγητό έρχεται σε επαφή με ακατέργαστα προϊόντα ή μολυσμένα υλικά από τις σανίδες τεμαχισμού για παράδειγμα.

Κανόνες υγιεινής προετοιμασίας των τροφών:

 • Πλένουμε πάντα τα χέρια μας με σαπούνι πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα και αμέσως μετά.
 • Όταν πιάνουμε νωπό κρέας ή κοτόπουλο πάντα σαπουνίζουμε τα χέρια μας προτού αγγίξουμε άλλο τρόφιμο ή καθαρό σκεύος.
 • Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τα ίδια μαχαίρια ή επιφάνειες κοπής για τα κρέατα και τα λαχανικά.
 • Όταν μαγειρεύουμε κοτόπουλο ή κρέας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές με την υγιεινή. Ποτέ δεν τοποθετούμε μαγειρεμένο φαγητό στο ίδιο σκεύος που είχαμε το ωμό χωρίς πρώτα να το πλύνουμε καλά με ζεστό νερό και υγρό πιάτων.
 • Αφού τελειώσουμε το μαγείρεμα πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι τα σκεύη και τα μαχαίρια που χρησιμοποιήσαμε.
 • Αποθηκεύουμε προσεκτικά τα μαγειρεμένα τρόφιμα στο ψυγείο ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα νωπά.

Η σαλμονέλα
Είναι ίσως η πιο γνωστή μικροβιακή λοίμωξη αφού πολλές φορές απασχολεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με νέα κρούσματα. Ωστόσο στην εγκυμοσύνη γίνεται πιο σοβαρή η κατάσταση αφού η μέλλουσα μητέρα κινδυνεύει από αφυδάτωση. Επίσης αν η έγκυος πάθει δηλητηρίαση από σαλμονέλα στην αρχή της εγκυμοσύνης υπάρχει κίνδυνος να αποβάλει. Η σαλμονέλα έρχεται όμως σε μορφή επιδημιών, οπότε είναι σχετικά δύσκολο να προσβάλει μια έγκυο που τηρεί τις συνθήκες υγιεινής. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακούς πόνους. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται από 12 έως 72 ώρες μετά από τη μόλυνση και διαρκούν από 4 έως 7 μέρες. Η σαλμονέλα μεταδίδεται από τα κόπρανα ανθρώπων ή ζώων σε άλλους ανθρώπους ή ζώα. Τα μολυσμένα τρόφιμα είναι συνήθως ζωικής προέλευσης όπως αυγά, βοδινό κρέας, κοτόπουλο, γάλα. Όμως και λαχανικά μπορεί να επιμολυνθούν από τα μικρόβια αυτά.

Πως μπορούμε να την αποφύγουμε: Η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία για την καταπολέμηση της σαλμονέλας, όπως συμβαίνει και σε όλες τις μολύνσεις που προκαλούνται από τις τροφές. Είναι κατ αρχήν σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα φαγώσιμα που έχουν επιμολυνθεί από τα βακτηρίδια της σαλμονέλας, δείχνουν και μυρίζουν φυσιολογικά. Χρειάζεται επίσης προσοχή αφού όταν ένα άτομο το οποίο έχει μολυνθεί από τα μικρόβια ή εάν είναι φορέας και χειρίζεται φαγώσιμα χωρίς να πλένει τα χέρια του τότε μπορεί να τα επιμολύνει με κίνδυνο να μεταδώσει την ασθένεια. Σε γενικές γραμμές όμως, αν είμαστε προσεκτικοί, μειώνουμε στο ελάχιστο τον κίνδυνο.

 • Αποφεύγουμε να τρώμε ωμά ή όχι καλά ψημένα αυγά, κρέας ή κοτόπουλο. Το ωμό αυγό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές σάλτσες όπως η μαγιονέζα ή το αυγολέμονο γι αυτό καλό είναι να τα αποφεύγουμε.
 • Τα κρέατα και το κοτόπουλο πρέπει να ψήνονται καλά και να μην είναι ροζ ή κόκκινα στο κέντρο.
 • Όλα τα προϊόντα, τα λαχανικά, τα φρούτα πρέπει να πλένονται καλά πριν από την κατανάλωση.
 • Πρέπει να πλένουμε καλά τα χέρια μετά από επαφή με τα ζώα. Ιδιαίτερα τα χέρια πρέπει να πλένονται μετά από επαφή με χελώνες ή άλλα ερπετά.

Η τοξοπλάσμωση
Χωρίς σημασία στην υπόλοιπη ζωή μας αλλά επικίνδυνη στην εγκυμοσύνη, η τοξοπλάσμωση συνήθως ελέγχεται για αντισώματα στις τυπικές αιματολογικές εξετάσεις που κάνουμε στην αρχή της εγκυμοσύνης. Οι περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες είμαστε θετικοί στο μικρόβιο, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πια κίνδυνος για το μωρό μας αν έρθουμε σε επαφή όσο κυοφορούμε. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να νοσήσουμε πρώτη φορά από τοξοπλάσμωση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κυρίως κατά το δεύτερο μισό της. Αν μπει η μόλυνση στον οργανισμό μας στο πρώτο τρίμηνο οι πιθανότητα να μολυνθεί το έμβρυο είναι μικρή. Αντίθετα αν συμβεί στο τέλος της εγκυμοσύνης οι πιθανότητες να μολυνθεί το έμβρυο είναι μεγάλες. Τα συμπτώματα της τοξοπλάσμωσης δεν διαφέρουν από αυτά ενός κοινού κρυολογήματος, οπότε συνήθως περνούν απαρατήρητα. Η τοξοπλάσμωση μεταδίδεται από το κρέας που δεν έχει ψηθεί αρκετά, από τα μολυσμένα λαχανικά, τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά και από τα περιττώματα και το τρίχωμα της γάτας και του παπαγάλου.

Πως μπορούμε να την αποφύγουμε:

 • Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας κάθε φορά που χαϊδεύουμε το αγαπημένο μας κατοικίδιο.
 • Αναθέτουμε σε κάποιον άλλο να καθαρίζει την άμμο της γάτας μας.
 • Φοράμε γάντια όταν ασχολούμαστε με τις γλάστρες ή τον κήπο.
 • Τρώμε το κρέας μας καλοψημένο και πλένουμε σχολαστικά τα χέρια όταν πιάνουμε ωμό κρέας.
 • Πλένουμε πολύ καλά τα φυλλώδη λαχανικά πριν τα μαγειρέψουμε ή τα προσθέσουμε στη σαλάτα μας.

 

Leave a Reply