3-6 μηνών: Ενισχύστε τη γνωστική του ανάπτυξη

Οι δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το μωρό σας να ανακαλύψει τον κόσμο ακόμα πιο γρήγορα βρίσκονται μόνο ένα «κλικ» μακριά…

Διαβάστε του!
Διαβάστε στο μωρό σας βιβλία γεμάτα εικόνες κι ας είναι ακόμα μικρό. Προτιμήστε βιβλία με λίγες λέξεις ώστε να μην κουραστεί και ζωγραφιές με έντονες αντιθέσεις στα χρώματα. Είναι καλό να δείχνετε με το δάχτυλο την ώρα που διαβάζετε και να βάζετε και δικές σας κουβεντούλες και περιγραφές. Η ώρα του διαβάσματος είναι η δική σας στιγμή και είναι σημαντική να μην διακόπτεται. Το παιδί συντονίζεται με τη φωνή σας και δένεται περισσότερο μαζί σας. Επίσης, θα εξοικειωθεί από μικρό με τη συνήθεια του διαβάσματος.

Μιλήστε του!
Κοιτάξτε στα μάτια το μικρό σας αγγελούδι και μιλήστε του (σαν να είναι ένας μεγάλος σας φίλος). Πείτε του πώς ήταν η μέρα σας ή περιγράψτε ό,τι κάνετε μαζί του. Μην ξεχνάτε την οπτική επαφή. Παρόλο που δεν μπορεί να σας απαντήσει, αποθηκεύει στον εγκέφαλό του λέξεις που θα χρησιμοποιήσει αργότερα όταν μάθει να μιλάει.

Βάλτε καθρέφτες!
Τοποθετήστε έναν άθραυστο καθρέφτη δίπλα στην αλλαξιέρα ή στην κούνια του ώστε να παρατηρεί τον εαυτό του την ώρα που το αλλάζετε. Δε θα καταλάβει ότι βλέπει τον εαυτό του, αλλά θα χαρεί πολύ κοιτώντας έναν άνθρωπο που κουνάει τα χεράκια και τα ποδαράκια του και χαμογελάει!

Δώστε του να παίξει με… θορυβώδη παιχνίδια!
Διαλέξτε παιχνίδια μαλακά που να κάνουν θόρυβο όπως παιχνίδια που να βγάζουν ευχάριστες μελωδίες, τραγουδάκια, φωνές ζώων). Έτσι, θα μάθει πως όταν πιέζει το παιχνίδι κάνει ευχάριστους (για εκείνο) θορύβους. Αυτό είναι το πρώτο μάθημα για τη σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος! Ένα άλλο παιχνίδι για τον ήχο, είναι να χτυπάτε διαφορετικά μεταξύ τους αντικείμενα για να καταλαβαίνει τη διαφορά, όπως ένα ξύλινο τραπέζι ή μια κατσαρόλα! Δώστε του ένα κουτάλι (παιδικό) κι αφήστε το να πειραματιστεί με αντικείμενα που θα μετατρέψει μόνο του σε τύμπανο όπως π.χ. μια λεκάνη γυρισμένη ανάποδα.

Ερεθίσματα αφής!
Δώστε του να χαϊδέψει διάφορα αντικείμενα για να μπει σε μια μικρή διαδικασία σύγκρισης των διαφόρων υφών. Τα λούτρινα αρκουδάκια και τα υφασμάτινα παιχνίδια είναι «σύμμαχοί» σας σε αυτή τη φάση! Μπορείτε ακόμη να «παίξετε» με το χλιαρό και το παγωμένο, ώστε μέσω της αφής να κατανοήσει τις αλλαγές θερμοκρασίας…

Leave a Reply