4 ευχάριστες δραστηριότητες για τη μαμά και το μωρό!

Ανακαλύψτε τις και γεμίστε ευχάριστα τον χρόνο σας!

Αν έχεις μωρό, τότε ξέρεις ότι το απόγευμα είναι η πιο δύσκολη ώρα της ημέρας! Η αγκαλιά σου δεν του είναι αρκετή, κάθε παιχνιδάκι εκτοξεύεται στο πάτωμα και η παραμικρή αφορμή αρκεί για να βάλει τα κλάματα. Υπάρχει τρόπος να επανέλθει η χαρά στο βασίλειο της γκρίνιας; Ω ναι!

Παιχνίδια με μωράκια μέχρι 3 μηνών
Το πρόσωπο, η φωνή και το άγγιγμά σου παίζουν σπουδαίο ρόλο για το νεογέννητο μωρό σου. Στην αρχή, επειδή δεν μπορεί να δει καλά θα πρέπει να πλησιάζεις αρκετά κοντά το πρόσωπό σου σ’ αυτό. Ενάμιση με δύο μήνες μετά θα μπορεί να σου ανταποδώσει χαμόγελα και να ανταποκριθεί στα διάφορα ερεθίσματα.
• Το… διαδραστικό πρόσωπο
Κάθισε σε μια πολυθρόνα και κράτα το μωρό αντικριστά. Μόλις βεβαιωθείς ότι σε κοιτάζει στο πρόσωπο χαμογέλασε πλατιά, ανοιγόκλεισε τα μάτια, άνοιξε και κλείσε το στόμα, κάνε ήχους με το χείλια, πάρε διαφορετικές εκφράσεις. Το μωρό λατρεύει να παρατηρεί το πρόσωπό σου, ενώ ταυτόχρονα αποθηκεύει πληροφορίες στον εγκέφαλό του αναπτύσσοντας το μηχανισμό της μνήμης. Όσο μεγαλώνει θ’ αντιδρά με ενθουσιασμό χαμογελώντας, τινάζοντας χεράκια και ποδαράκια ή απαντώντας με φωνούλες σ’ αυτό το μεταξύ σας «παιχνίδι».
• Ο πρώτος χορός
Πολλοί γονείς επιβεβαιώνουν ότι ένας εύκολος τρόπος για να ησυχάσουν το μωρό τους είναι να το πάρουν αγκαλιά και να το κουνήσουν στο ρυθμό της μουσικής. Βάλε λοιπόν να παίξει ένα cd και κρατώντας το μωρό αγκαλιά κουνήσου στο ρυθμό της μουσικής. Θυμήσου ενώ χορεύεις να κρατάς τον αυχένα του μωρού. Προτίμησε να κουνιέσαι ήπια και αρμονικά κι όχι έντονα ή απότομα. Μπορείς επίσης να κάνεις το ίδιο βάζοντας το μωρό σου στο μάρσιπο.

Παιχνίδια με μωράκια 3-6 μηνών
Καθώς το μωρό σου ελέγχει όλο και περισσότερο τις κινήσεις του και η αντίληψή του αναπτύσσεται διαρκώς, ανταποκρίνεται με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό στα παιχνίδια που προσπαθείς να παίξεις μαζί του.
• Βαρελάκια στο πάτωμα
Όταν το μωρό αρχίσει να γυρίζει από μπρούμυτα ανάσκελα (πράγμα που αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο) μπορείς να δοκιμάσεις αυτό το «παιχνίδι» για να ενθαρρύνεις τη νέα του κινητική δεξιότητα. Βάλτε το μωρό μπρούμυτα ή στο πλάι κάτω στο πάτωμα πάνω σε μια κουβέρτα και ξάπλωσε δίπλα του. Κράτησε ένα παιχνιδάκι σε έντονο χρώμα μπροστά στο προσωπάκι του και μόλις δεις ότι το μωρό σου το κοιτάζει μετακίνησε το με το χέρι σου σιγά-σιγά ώστε να περάσει πάνω από το μωρό. Το παιδί σου ακολουθώντας με το βλέμμα του το παιχνίδι πιθανόν να γυρίσει από μπρούμυτα ανάσκελα. Μετά μπορείς να δοκιμάσεις το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Μην το πιέζεις αν δεν τα καταφέρνει.
• Το παιχνίδι της αναμονής
Τα μωρά λατρεύουν τα παιχνίδια του στιλ: «πάει ο λαγός να πιει νερό» ή «έχω μία σαρδελίτσα». Αν επαναλαμβάνεις συχνά αυτό το παιχνίδι, το μωρό σου χάρη στη βελτιωμένη του μνήμη σύντομα θα ξέρει ότι στο τέλος της φράσης το περιμένει το γαργάλημα στο λαιμό ή στην κοιλίτσα. Γνωρίζοντας τι το περιμένει μπορεί μάλιστα να αρχίσει να γελάει πριν καν το γαργαλήσεις. Η αναμονή του γνωστού είναι κάτι που διασκεδάζει το παιδί γι’ αυτό μην διστάζεις να επαναλάβεις ξανά και ξανά αυτό το παιχνίδι εφόσον βλέπεις ότι το απολαμβάνει!

Leave a Reply