5 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το κάπνισμα και την γονιμότητα

…σας τα αποκαλύπτουμε ούτως ώστε να είστε πλήρως ενημερωμένοι!

Στον καπνό του τσιγάρου υπάρχουν πάνω από 4.000 χημικές ουσίες από τις οποίες 250 θεωρούνται επιβλαβείς και 50 θεωρούνται δυνητικά καρκινογόνες. Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζετε –αν επιθυμείτε να γίνετε γονείς– είναι ότι το κάπνισμα βλάπτει μεταξύ άλλων και τη γονιμότητα. Με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος που εορτάστηκε στις 31 Μαΐου, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μάθετε περισσότερα και βεβαίως αν είστε καπνιστές να πάρετε την απόφαση να το κόψετε.

Σύμφωνα με μελέτες, το ρίσκο της υπογονιμότητας αυξάνεται αναλογικά με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνονται καθημερινά από γυναίκες και άνδρες που θα ήθελαν να γίνουν στο μέλλον μπαμπάδες και μαμάδες. Ορίστε με ποιο τρόπο πλήττει το κάπνισμα την γονιμότητα σύμφωνα με τις έρευνες:

• Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ένα από τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε το κάπνισμα, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνίστριες αυξάνουν κατά 50% περίπου τις πιθανότητές τους να μην μπορούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο.

• Η χρόνια κατανάλωση τσιγάρων συνεπάγεται επίσης πιο χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στην προσπάθεια του ζεύγους για επίτευξη εγκυμοσύνης μέσω τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες από την αμερικανική εταιρεία υπογονιμότητας, οι καπνίστριες χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις φαρμάκων για την διέγερση των ωοθηκών τους, παράγουν λιγότερα ωάρια και έχουν 30% μικρότερες πιθανότητες επίτευξης κυήσεως με τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από τις καπνίστριες.

• Στις καπνίστριες, λόγω της αυξημένης εξάντλησης των ωαρίων, η εμμηνόπαυση έρχεται 1-4 έτη γρηγορότερα από ότι στις γυναίκες που δεν καπνίζουν.

• Το κάπνισμα έχει βλαβερές συνέπειες και μετά την επίτευξη της εγκυμοσύνης αφού συσχετίζεται επιστημονικά τεκμηριωμένα, με αυξημένες πιθανότητες αποβολών, λιποβαρών νεογνών και προωρότητας, φθορά του πλακούντα και των αγγείων του με αποτέλεσμα να οδηγεί δυνητικά σε κυήσεις αυξημένου κινδύνου με σοβαρές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις τόσο για τους γονείς όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

• Όσον αφορά τους άνδρες, μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα έχει βλαβερές συνέπειες και στη δική τους γονιμότητα. Πιο συγκεκριμένα μειώνεται η ποιότητα των σπερματοζωαρίων, ο αριθμός τους, η κινητικότητα τους, μειώνονται τα επίπεδα ψευδαργύρου αυξάνονται οι ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό stress και μειώνεται η μορφολογία τους. Συνεπώς, ελαττώνεται η γονιμοποιητική τους ικανότητα και οι πιθανότητες εμφύτευσης του εμβρύου στο ενδομήτριο.

Τα μόνα «καλά νέα»…
Οι έρευνες δείχνουν ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αντιστρέψει σε τις αρνητικές συνέπειες και η γονιμότητα σε κάποιο βαθμό να επανέλθει.

Τι συστήνουν οι ειδικοί;
Κάθε ζευγάρι καπνιστών να κόψει οριστικά το κάπνισμα ή τουλάχιστον 3 μήνες πριν αρχίσουν τις προσπάθειες για σύλληψη είτε φυσιολογικά είτε με της μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Leave a Reply