5+1 συμβουλές επιβίωσης για μονογονεϊκές οικογένειες

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί είναι σαν ένα ταξίδι στον ωκεανό. Έχει καταιγίδες, κύματα, αλλά και λιακάδες. Είτε με μονοθέσιο καγιάκ είσαι, είτε με διθέσιο κανό, το ταξίδι στη θάλασσα της μητρότητας είναι πάντα όμορφο…
 • Προσέχετε τον εαυτό σας!
  Δεν εννοούμε την επίσκεψη σε ένα πολυτελές σπα, αν και ακούγεται υπέροχο. Είναι πολύ σημαντικό να μην παραμελούμε τους εαυτούς μας. Πρέπει να φροντίζουμε να τρώμε και να κοιμόμαστε καλά. Αν μπορέσουμε να εντάξουμε και λίγη άσκηση στην καθημερινότητά μας, θα είναι ιδανικό.
 • Ενώστε τις δυνάμεις σας!
  Το να είσαι γονέας μόνος σε μια παιδική χαρά γεμάτη ζευγάρια μπορεί να γίνει τόσο εκνευριστικό που να σε καθηλώσει σπίτι μαζί με το παιδί. Ας ρίξουμε μια καλύτερη ματιά γύρω μας. Σίγουρα υπάρχει τουλάχιστον ένα ακόμα άτομο που να μεγαλώνει ένα παιδί μόνο του. Έτσι και παρέα στο πάρκο θα έχουμε και κυρίως θα ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι.
 • Φτιάξτε μια «κοινότητα»…
  Σε συνέχεια της προηγούμενης συμβουλής, ο ένας φίλος θα φέρει τον άλλον κι έτσι σιγά σιγά θα δημιουργηθεί μια ισχυρή κοινότητα με πολλούς γονείς. Δεν είναι ανάγκη να είναι όλοι από μονογονεϊκές οικογένειες. Όσο μεγαλύτερη η ποικιλία, τόσο καλύτερο για τα παιδιά. Είναι καλό να έχουμε γύρω μας ανθρώπους που να βρίσκονται στην ίδια φάση με εμάς.
 • Δεχτείτε βοήθεια
  Ακόμα κι αν είχατε «κακές σχέσεις» με τους γονείς ή τα αδέρφια σας, ποτέ δεν είναι αργά να έρθετε πιο κοντά. Ειδικά τώρα που υπάρχει και ένα μωρό στην οικογένεια. Εκείνοι θα σας βοηθήσουν με χαρά, εσείς θα είστε πιο ξεκούραστοι και κυρίως το παιδί θα έχει κοντά του ανθρώπους που του προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους!
 • Μη ζηλεύετε!
  Η συστηματική ζήλια απέναντι στα παντρεμένα ζευγάρια που «μοιράζονται» τη ζωή και τα οικογενειακά βάρη, εκτός από συνεχή δυσαρέσκεια και πίκρα, μπορεί να πάρει από μέσα μας κάθε ίχνος θετικής ενέργειας. Καλό θα είναι να επικεντρωθούμε σε όλα αυτά που μας κάνουν χαρούμενες και να μην ξεχνάμε να είμαστε ευγνώμονες για το παιδί που κρατάμε στα χέρια μας.
 • Προγραμματίστε!
  Είναι μεσάνυχτα, το μωρό ανέβασε πυρετό και δεν υπάρχει στο σπίτι αντιπυρετικό ή είμαστε τόσο άρρωστες που δε μπορούμε να το φροντίσουμε; Αρχικά, φροντίζουμε να υπάρχουν τα απαραίτητα στο σπίτι. Ύστερα, βρίσκουμε μια babysitter που να μένει κοντά στο σπίτι μας και να είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή. Αν δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, κάνουμε μια λίστα με φίλους που να μπορούν να βοηθήσουν. Κανείς δε θα αρνηθεί να ταΐσει το μωράκι μας…

Leave a Reply