H κρυφή ζωή του σώματος

Κάποιες μέρες λάμπετε και είστε γεμάτες ενέργεια. Αλλες πάλι έχετε νεύρα, νιώθετε κουρασμένη και καταφεύγετε στις …σοκολάτες. Υποψιάζεστε ότι για όλα ευθύνονται οι ορμόνες σας. Μήπως έχετε δίκιο;

Κάθε μήνα ένα κοκτέιλ από ορμόνες με κυρίαρχες τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη επηρεάζει τη ζωή της γυναίκας με πολλούς τρόπους. Έτσι σε ένα φυσιολογικό κύκλο 28 έως 30 ημερών μπορεί να παρατηρηθούν διάφορες αλλαγές αφού το σώμα λειτουργεί ακολουθώντας συγκεκριμένους ορμονολογικούς ρυθμούς.

 

Πρώτη φάση: 1η-8η ημέρα

… Πρώτη μέρα της περιόδου και αμέσως μετά

Για περίπου πέντε ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου τα επίπεδα της προγεστερόνης είναι χαμηλά.

 

Σώμα

– Καθώς πέφτουν τα επίπεδα της προγεστερόνης που είχε αυξηθεί τις προήγουμενες μέρες (πριν την περίοδο δηλαδή), τα υγρά που είχε κατακρατήσει το σώμα οδηγούνται προς την έξοδο. Έτσι οι γυναίκες μπορεί να επισκέπτονται πιο συχνά την τουαλέτα.

– -Αν και τις πρώτες μέρες της περιόδου μπορεί να υπάρχει εξάντληση, καθώς τα επίπεδα της προγεστερόνης είναι χαμηλά, σταδιακά η ενεργητικότητά και η αντοχή αυξάνονται.

– Δύο μέρες μετά την περίοδο είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε γυμναστική ή άλλη σωματική δραστηριότητα.

 

Πνεύμα

Η πιθανή ψυχική ένταση των προηγούμενων ημερών υποχωρεί και το έδαφος είναι πιο πρόσφορο για θετικές σκέψεις ενώ η διάθεσή απέναντι στους άλλους γίνεται πιο φιλική.

 

Δεύτερη φάση: 9η – 15η ημέρα

… Πριν και κατά την ωορρηξία

Τα επίπεδα των οιστρογόνων σταδιακά ανεβαίνουν μέχρι που φτάνουν στο μέγιστο τη 12η μέρα του κύκλου. Κατά την ωορρηξία αρχίζουν να μειώνονται. Η προγεστερόνη όλες αυτές τις ημέρες είναι χαμηλή.

 

Σώμα

– Τα κολπικά υγρά είναι διαυγή, αραιά και άοσμα, γεγονός που δείχνει ότι τα οιστρογόνα κορυφώνονται. Αυτές οι μέρες είναι οι πιο γόνιμες και επιπλέον οι πιο κατάλληλες για τεστ παπ και μαστογραφία ή υπέρηχο μαστών.

– Τα μαλλιά αποκτούν όγκο και λάμψη ενώ το δέρμα δείχνει φρέσκο και καθαρό.

– Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες νιώθουν πιο έντονη την επιθυμία για σεξ. Τι σύμπτωση! Είναι η περίοδος που το ωάριο τους έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να γονιμοποιηθεί!

 

Πνεύμα

Πριν την ωορρηξία οι πνευματικές επιδόσεις μπορεί να αυξηθούν γι αυτό πολλές γυναίκες σε αυτή τη φάση πιθανόν να είναι γεμάτες ιδέες και έμπνευση.

Τρίτη φάση: 16η – 25η ημέρα

… Μετά την ωορρηξία

Η προγεστερόνη -που παράγεται όταν ωριμάσει και σπάσει το ωοθυλάκιο και απελευθερωθεί το ωάριο- αρχίζει να αυξάνει. Σε αυτή τη φάση, λοιπόν, επικρατεί η προγεστερόνη.

Σώμα

– Αμέσως μετά την ωορρηξία και δυο τρεις μέρες μετά η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει περίπου μισό βαθμό. Αν ο κύκλος σας είναι άνω των 30 ημερών η φάση αυτή μπορεί να είναι γόνιμη για αυτό θα πρέπει να πάρετε προφυλάξεις αν δεν επιθυμείτε να συλλάβετε.

– Περίπου 15 μέρες πριν την περίοδο οι γυναίκες μπορεί να τρώνε περισσότερο αφού σημειώνεται μια σχετική αύξηση της όρεξης με προτίμηση στα γλυκά.

– Μπορεί να παρατηρηθεί δυσκοιλιότητα λόγω της μείωσης στην κινητικότητα του εντέρου.

– Η ενεργητικότητα των γυναικών σε αυτή τη φάση είναι συνήθως σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

Πνεύμα

Καθώς η προγεστερόνη από την 23η ημέρα αρχίζει να αυξάνει ακόμα και 15 μέρες πριν την περίοδο οι γυναίκες μπορεί να αρχίσουν να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και να είναι πιο εριστικές.

 

Τέταρτη φάση: 26η-30η ημέρα

…Προεμμηνορυσιακό στάδιο

Η προγεστερόνη “κορυφώνεται” και ξαφνικά πέφτει κατακόρυφα προκειμένου να έχουμε έλευση της περιόδου. Καθοδικά είναι και τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Σώμα

– Παρατηρείται κατακράτηση υγρών. Έτσι η κοιλιά, τα χέρια και τα πόδια πρήζονται ελαφρώς, η περιφέρεια της μέσης πιθανόν να είναι μεγαλύτερη ενώ πολλές γυναίκες νιώθουν τα ρούχα τους πιο στενά και το στήθος τους πιο βαρύ και ευαίσθητο. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται αύξηση βάρους περίπου κατά ένα κιλό.

– Γυναίκες που υποφέρουν από πονοκεφάλους ή ημικρανίες αναφέρουν ότι μια κρίση ημικρανίας είναι πιο πιθανή λίγο πριν την περίοδο ενώ άλλες με χρόνιο άσθμα ισχυρίζονται ότι τα συμπτώματα χειροτερεύουν.

– Τα μαλλιά μπορεί να δείχνουν αδύναμα και άτονα και να είναι πιο λιπαρά και ατίθασα. Στο πρόσωπο μπορεί να εμφανιστεί λιπαρότητα καθώς και σπυράκια λόγω της αύξησης της προγεστερόνης.

– Αυτές τις μέρες κάποιες γυναίκες έχουν την τάση να καταναλώνουν αρκετά αλμυρά ή γλυκά με ιδιαίτερη προτίμηση στη σοκολάτα. Έρευνες δείχνουν ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης αλλά και βουλιμίας είναι πιο έντονα σε αυτή τη φάση επομένως η αναζήτηση τέτοιων τροφών (που θεωρείται ότι φτιάχνουν και τη διάθεση) δικαιολογείται.

– Σε αυτή τη φάση δεν θα πρέπει να ελέγχονται με ψηλάφηση ή άλλη διαγνωστική μέθοδος οι μαστοί καθώς είναι διογκωμένοι.

 

Πνεύμα

 

Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι λίγο πριν την περίοδο γίνονται ευέξαπτες ή ευσυγκίνητες ενώ κάποιες ότι βλέπουν άσχημα όνειρα, κοιμούνται βαριά ή ξυπνούν νιώθοντας κουρασμένες. Όλα αυτά λόγω της αύξησης της προγεστερόνης.

Leave a Reply