Superfoods: Ήρθαν για να μείνουν!

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς ντόρος γύρω από τις «superfoods» – ελληνιστί, τις σούπερ τροφές. Πρόκειται για κάποιες τροφές, οι οποίες χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, μέταλλα ή ιχνοστοιχεία, αποτελούν έναν μικρό θησαυρό για τον οργανισμό μας.

Το γιαούρτι, οι φακές και τα λιπαρά ψάρια είναι κάποιες από αυτές. Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως θα πρέπει να ξημεροβραδιαζόμαστε πάνω από το ταψί με το σολομό ή την κατσαρόλα με τις φακές, προκειμένου να «αποσπάσουμε» όσο το δυνατό περισσότερες από τις ευεργετικές ουσίες που περιέχουν! Κάθε άλλο μάλιστα, μιας και η ανεξέλεγκτη κατανάλωσή τους, μπορεί να αντιστρέψει τις ευεργετικές τους ιδιότητες και να προκαλέσει στον οργανισμό μας προβλήματα αντιστρόφως ανάλογα της αξίας τους! Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, λοιπόν, αν επιθυμείς να τις εντάξεις κι εσύ στην καθημερινότητά σου, είναι να ρίξεις μια ματιά στον πίνακα που ακολουθεί και αφού τις γνωρίσεις, να εντοπίσεις τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά τους σημεία. Έτσι, θα μπορέσεις όντως να τις εντάξεις με απόλυτη επιτυχία στην υπηρεσία του οργανισμού σου! Τι λες, ξεκινάμε;

 

 • Αβοκάντο
  Γιατί «ναι»: Επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και μπορεί να κάνει θαύματα τόσο στη δομή, όσο και στην όψη των μαλλιών σου.
  Πόσο να φάω; Ένα μεσαίο αβοκάντο, μπορεί να καλύψει το ¼ των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σου σε βιταμίνη Ε.
  «Παν μέτρον άριστον», γιατί… Η υπερβολική δόση βιταμίνης Ε, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

 

 • Ηλιόσπορος
  Γιατί «ναι»: Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή σεληνίου, το οποίο –μεταξύ πολλών άλλων– έχει τη δύναμη να θωρακίσει το ανοσοποιητικό σου,  προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία έναντι των ελεύθερων ριζών και μειώνει τα επίπεδα του άγχους στον οργανισμό σου.
  Πόσο να φάω; Η επιθυμητή ημερήσια πρόσληψή κυμαίνεται από 20 έως 70 γραμμάρια.
  «Παν μέτρον άριστον», γιατί… Η υψηλή συγκέντρωση σεληνίου μπορεί να προκαλέσει κομμάρες, ευερεθιστότητα και ναυτία.

 

 • Γιαούρτι
  Γιατί «ναι»: Είναι γεμάτο φιλικά βακτήρια τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της πέψης. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, πολύτιμη τόσο για το ανοσοποιητικό σου, όσο και για την όρασή σου.
  Πόσο να φάω; 250 γραμμάρια την ημέρα αποτελούν μια απόλυτα ικανοποιητική ποσότητα.
  «Παν μέτρον άριστον», γιατί… Η υπερβολική δόση της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να κρύβει κινδύνους σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

 

 • Φακές
  Γιατί «ναι»: Επειδή είναι πλούσιες σε σίδηρο και ψευδάργυρο, στοιχεία τα οποία βοηθούν την ανάπτυξη και ανάπλαση των κυττάρων και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  Πόσο να φάω; Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές, αποτελεί λίγο λιγότερο από το ¼ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου.
  «Παν μέτρον άριστον», γιατί… Καραδοκεί ο κίνδυνος ναυτίας, διάρροιας, αλλά και δυσκοιλιότητας εξαιτίας της υψηλής πρόσληψης σιδήρου.

 

 • Λιπαρά ψάρια
  Γιατί «ναι»: Επειδή περιέχουν ω3 λιπαρά τα οποία μεταξύ άλλων συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία, μειώνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή. Βοηθάνε τη μνήμη, μειώνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και «θωρακίζουν» το δέρμα σου ενάντια στα σημάδια της γήρανσης.
  Πόσο να φάω; Δύο με τρείς μερίδες από τα συγκεκριμένα ψάρια την εβδομάδα αρκούν να καλύψουν τον οργανισμό σου σε ω3 λιπαρά. Ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο τόνος  και η ρέγγα αποτελούν τις καλύτερες εναλλακτικές.
  «Παν μέτρον άριστον», γιατί… Η υπερβολική συγκέντρωση ω3 λιπαρών στον οργανισμό, ενδέχεται να προκαλεί πρόβλημα στην πήξη του αίματος.
 • Μύρτιλο
  Γιατί «ναι»: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και συμβάλει στη βελτίωση της συγκέντρωσης του κολλαγόνου στην επιδερμίδα.
  Πόσο να φάω; Ένα φλιτζάνι την ημέρα αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού.
  «Παν μέτρον άριστον», γιατί… Ο στομαχόπονος, ο πονοκέφαλος και οι καούρες εξαιτίας της υψηλής πρόσληψης της συγκεκριμένης βιταμίνης, καραδοκούν.

Leave a Reply